Aptitude Questions – Number Series Set 66

Hello Aspirants.

Welcome to Online Quantitative Aptitude Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Number Series based on latest pattern, which is common for SBI,IBPS, RBI,LIC, NICL and other  competitive exams.

  1. 4, 4, 6, 12, 30, ?
    1. 97
    2. 92
    3. 95
    4. 98
    5. 90
    Answer & Explanation
    Answer – 5. 90
    Explanation :
    4 * 1 = 4
    4 * 1.5 = 6
    6 * 2 = 12
    12 * 2.5 = 30
    30 * 3 = 90

  2. 10 5 5 10 40 ?
    1.350
    2.320
    3.360
    4.370
    5.380
    Answer & Explanation
    Answer – 2.320
    Explanation :
    10 * 0.5 = 5
    5 * 1 = 5
    5 * 2 = 10
    10 * 4 = 40
    40 * 8 = 320

  3. 3, 5, ?, 27, 92, 349
    1.12
    2.18
    3.15
    4.10
    5.11
    Answer & Explanation
    Answer – 4.10
    Explanation :
    3 + 1² + 1 = 5
    5 + 2² + 1= 10
    10 + 4² + 1= 27

  4. 1, 2, 6, 17, ?, 157.5
    1.40.5
    2.42.5
    3.49.5
    4.51.5
    5.50.5
    Answer & Explanation
    Answer – 3.49.5
    Explanation :
    1 * 1 + 1 = 2
    2* 1.5 + 3 = 6
    6 * 2 + 5 = 17
    17 * 2.5 + 7 = 49.5
    49.5 * 3 + 9 =157.5

  5. 7, ?, 19, 45, 95, 177
    1.8
    2.5
    3.6
    4.7
    5.9
    Answer & Explanation
    Answer – 5.9
    Explanation :
    7 + 1² + 1= 9
    9 + 3² + 1= 19
    19 + 5² + 1= 45……..

  6. 9, 8, 15, ?, 175, 874
    1.42
    2.24
    3.38
    4.44
    5.14
    Answer & Explanation
    Answer – 4.44
    Explanation :
    9*1 – 1 = 8
    8*2 – 1 = 15
    15*3 – 1 = 44

  7. 2, 2, 12, 36, 104, ?
    1.232
    2.221
    3.223
    4.224
    5.242
    Answer & Explanation
    Answer – 4.224
    Explanation :
    2 + 1³ – 1 = 2
    2 + 2³ + 2 = 12
    12 + 3³ – 3 = 36
    36 + 4³ + 4 = 104

  8. 4, 15, 63, 247, 995, ?
    1.3975
    2.3973
    3.3965
    4.3971
    5.3955
    Answer & Explanation
    Answer – 4.3971
    Explanation :
    4 * 4 – 1 = 15
    15 * 4 + 3 = 63
    63 * 4 – 5 = 247
    247 * 4 + 7 = 995
    995 * 4 – 9 = 3971

  9. 3, ?, 7, 9, 11, 13
    1.6
    2.5
    3.7
    4.8
    5.9
    Answer & Explanation
    Answer – 2.5
    Explanation :
    3*2 – 1 = 5
    5*2 – 3 = 7
    7*2 – 5 = 9

  10. 6, 8, 12, 42, 160, ?
    1.870
    2.840
    3.850
    4.810
    5.820
    Answer & Explanation
    Answer – 4.810
    Explanation :
    6 * 1 + 2 = 8
    8 * 2 – 4 = 12
    12 * 3 + 6 = 42
    42 * 4 – 8 = 160
    160 * 5 + 10 = 810





error: Alert: Content is protected !!