Current Affairs PDF Sales

Aptitude Questions – Number Series Set 60

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online Quantitative Aptitude Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Number Series based on latest pattern, which is common for SBI,IBPS, RBI,LIC, NICL and other  competitive exams.

  1. 4, 5, 9, 20, ?, 160.5
    1. 52.5
    2. 47.5
    3. 67.5
    4. 37.5
    5. 27.5
    Answer – 1. 52.5
    Explanation :
    4 * 1 + 1 = 5
    5 * 1.5 + 1.5= 9
    9 * 2 + 2 = 20
    20 * 2.5 + 2.5 = 52.5
    52.5 * 3 + 3 = 160.5

  2. 12 6 6 12 48 ?
    1.354
    2.384
    3.294
    4.234
    5.244
    Answer – 2.384
    Explanation :
    12 * 0.5 = 6
    6 * 1 = 6
    6 * 2 = 12
    12 * 4 = 48
    48 * 8 = 384

  3. 2, 4, 9, ?, 91, 348
    1.38
    2.26
    3.56
    4.44
    5.62
    Answer – 2.26
    Explanation :
    2 + 1² + 1 = 4
    4 + 2² + 1= 9
    9 + 4² + 1= 26

  4. 6, 8, 16, 38, ?, 319
    1.103
    2.182
    3.104
    4.171
    5.180
    Answer – 1.103
    Explanation :
    6 * 1 + 2 = 8
    8* 1.5 + 4 = 16
    16 * 2 + 6 = 38
    38 * 2.5 + 8 = 103
    103 * 3 + 10 = 319

  5. 4, ?, 16, 42, 92, 174
    1.9
    2.5
    3.6
    4.7
    5.2
    Answer – 3.6
    Explanation :
    4 + 1² + 1= 6
    6 + 3² + 1= 16
    16 + 5² + 1= 42……..

  6. 6, 6, 13, ?, 177, 893
    1.33
    2.43
    3.38
    4.24
    5.44
    Answer – 2.43
    Explanation :
    6*1 – 1 + 1 = 6
    6*2 – 2 + 3 = 13
    13*3 – 1 + 5 = 43

  7. 2, 1, 13, 34, 106, ?
    1.232
    2.218
    3.221
    4.225
    5.242
    Answer – 3.221
    Explanation :
    2 + 1³ – 2 = 1
    1 + 2³ + 4 = 13
    13 + 3³ – 6 = 34
    34 + 4³ + 8 = 106

  8. 2, 7, 31, 119, ?, 1923
    1.475
    2.470
    3.465
    4.483
    5.455
    Answer – 4.483
    Explanation :
    2 * 4 – 1 = 7
    7 * 4 + 3 = 31
    31 * 4 – 5 = 119
    119 * 4 + 7 = 483
    483 * 4 – 9 = 1923

  9. 3, ?, 12, 18, 44, 78
    1.4
    2.5
    3.7
    4.8
    5.9
    Answer – 1.4
    Explanation :
    3*2 – 2 = 4
    4*2 + 4 = 12
    12*2 – 6 = 18

  10. 5, 7, 10, 36, 136, ?
    1.640
    2.680
    3.650
    4.690
    5.620
    Answer – 4.690
    Explanation :
    5 * 1 + 2 = 7
    7 * 2 – 4 = 10
    10 * 3 + 6 = 36
    36 * 4 – 8 = 136
    136 * 5 + 10 = 690