Aptitude Questions – Number Series Set 55

Hello Aspirants.

Welcome to Online Quantitative Aptitude Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Number Series based on latest pattern, which is common for SBI,IBPS, RBI,LIC, NICL and other  competitive exams.

  1. 6,6, 9, ?, 90, 540                                                  
    A.22.5
    B.21
    C.23.2
    D.24.5
    E.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1.22.5
    Explanation :
    6*1 = 6
    6*1.5 = 9
    9*2.5 = 22.5
    22.5*4 = 90
    90*6 = 540

  2. 21, ?, 35, 57, 89, 131
    A.28
    B.21
    C.26
    D.23
    E.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4.23
    Explanation :
    21+2 = 23
    23+12 =35
    35+22 = 57
    57+32 =89
    89+42 = 131

  3. 3, 14, 39, 103, 270, ?
    A.606
    B.505
    C.707
    D.404
    E.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3.707
    Explanation :
    3+11= 14
    14+(11+14 =25) =39
    39+(25+39 = 64) = 103
    103+(64+103 = 167) =270
    270+(167+270=437) =  707

  4. 14, 18, ?, 458, 4458
    A.128
    B.58
    C.48
    D.44
    E.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2.58
    Explanation :
    14+4 = 18
    18+40 = 58
    58+400 = 458
    458+4000 = 4458

  5. 112, 113, 102, 213, ?
    A.899
    B.-988
    C.899
    D.-898
    E.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4.-898
    Explanation :
    112+1 = 113
    113-11 = 102
    102+111 = 213
    213-1111 = -898

  6. 221, 55, 224, 55, 236, ?, 257
    A.242
    B.55
    C.254
    D.57.25
    E.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4.57.25
    Explanation :
    (221-1)/4 = 55
    (55+1)*4 = 224
    (224-4)/4 = 55
    (55+4)*4 = 236
    (236-7)/4 = 57.25
    (57.25+7)*4 = 257

  7. 15, 80, 255, ?, 1295
    A.615
    B.625
    C.525
    D.624
    E.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 4.624
    Explanation :
    2^4 = 16-1 = 15
    3^4 = 81-1 = 80
    4^4 = 256-1 = 255
    5^4 = 625-1 = 624
    6^4 = 1296-1 = 1295

  8. ?, 45, 90, 88, 176, 178, 356
    A.52
    B.39
    C.43
    D.65
    E.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 3.43
    Explanation :
    43+2 = 45
    45*2 = 90
    90-2 = 88
    88*2 = 176
    176+2 = 178
    178*2 = 356

  9. 68, 80, 98, 122, ?, 188
    A.134
    B.152
    C.122
    D.148
    E.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 2.152
    Explanation :
    68+12+0 = 80
    80+12+6 =98
    98+12+12 = 122
    122+12+18 = 152
    152+12+24 = 188

  10. 17, 10, 12, 20.5, ?
    A.44
    B.51
    C.37
    D.63
    E.None of these
    Answer & Explanation
    Answer – 1.44
    Explanation :
    17*0.5+1.5 = 10
    10*1+2 = 12
    12*1.5+2.5 = 20.5
    20.5*2+3 = 44





error: Alert: Content is protected !!