Current Affairs PDF Sales

Aptitude Questions: Number Series Set 24

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Quantitative Aptitude Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Number Series, which is common for all the competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

Questions Penned by Yogit

  1. 15 30 52 83 125 178 ?
    a) 235
    b) 246
    c) 255
    d) 165
    e) None of these
    Answer – b) 246
    Explanation :
    15 + (4^2 – 1) = 30
    30 + (5^2 – 3) = 52
    52 + (6^2 – 5) = 83
    83 + (7^2 – 7) = 125
    125 + (8^2 – 11) = 178
    178 + (9^2 – 13) = 246

  2. 10 20 20 60 90 360 ?
    a) 240
    b) 480
    c) 640
    d) 720
    e) None of these
    Answer – d) 720
    Explanation :
    10*2 = 20
    20*1 = 20
    20*3 = 60
    60*1.5 = 90
    90*4 = 360
    360*2 = 720

  3. 50 26 14.5 9.25 7.125 ?
    a) 6.3625
    b) 6.5625
    c) 6.6625
    d) 7.6355
    e) None of these
    Answer – b) 6.5625
    Explanation :
    50*(1/2) + 1 = 26
    26*(1/2) + 1.5 = 14.5
    14.5*(1/2) + 2 = 9.25
    9.25*(1/2) + 2.5 = 7.125
    7.125*(1/2) + 3 = 6.5625

  4. 10 49 243 1211 6047 ?
    a) 30219
    b) 21219
    c) 31219
    d) 28291
    e) None of these
    Answer – a) 30219
    Explanation :
    *5 -1, *5-2, *5 -4, *5 -8, *5 -16

  5. 12 30 75 187.5 ? 1171.875
    a) 458.75
    b) 468.75
    c) 442.75
    d) 598.75
    e) None of these
    Answer – b) 468.75
    Explanation :
    multiply each term by 2.5

  6. 32 160 1120 4480 ?
    a) 70670
    b) 60250
    c) 71680
    d) 89120
    e) None of these
    Answer – c) 71680
    Explanation :
    32*(3+2) = 160
    160*(1+6+0) = 1120
    1120*(1+1+2+0) = 4480
    4480*(4+4+8+0) = 71680

  7. 64 66 72 88 128 ?
    a) 256
    b) 246
    c) 224
    d) 226
    e) None of these
    Answer – c) 224
    Explanation :
    64 + (1*2) = 66
    66 + (2*3) = 72
    72 + (4*4) = 88
    88 + (8*5) = 128
    128 + (16*6) = 224

  8. 36 39 48 63 84 111 ?
    a) 141
    b) 142
    c) 143
    d) 144
    e) None of these
    Answer – d) 144
    Explanation :
    36 + 3*1 = 39
    39 + 3*3 = 48
    48 + 3*5 = 63
    63 + 3*7 = 84
    84 + 3*9 = 111
    111 + 3*11 = 144

  9. 11, 15, 42, 58, 183, 219 ?
    a) 644
    b) 244
    c) 344
    d) 562
    e) None of these
    Answer – d) 562
    Explanation :
    11+2^2 = 15
    15+3^3 = 42
    42+4^2 = 58
    58+5^3 = 183
    183+6^2 = 219
    219+7^3 = 562

  10. 2160 1082 543 273.5 ?
    a) 138.75
    b) 148.75
    c) 158.75
    d) 168.75
    e) None of these
    Answer – a) 138.75
    Explanation :
    2160/2 + 2 = 1082
    1082/2 + 4 = 545
    545/2 + 8 = 280.5
    280.5/2 + 16 = 156.25

Note: Dear Readers if you have any doubt in any chapter in Quants you can ask here. We will clear your doubts