Current Affairs PDF

Aptitude Questions: Data Interpretation Set 77

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online Quantitative Aptitude section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample From Data Interpretation that is important for IBPS, SBI, RRB,SSC and other competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in exams.

I. Study the following table carefully to answer the given questions

Parts/Country Body Wheels Engine Others
India(INR) 28580 25000 55850 23700
Japan(Yen) 25000 18500 23200 17000
Russia(Ruble) 26500 6580 36500 35000
German(Euro) 600 550 400 485
China(Yuan) 1500 1000 1200 1600

In the table given below the Exchange rates of different currencies against the Rupee are given.An Indian Motor Vehicle manufacturing company ‘Tata’ gets its spare parts from different vendors in different countries. The above table gives the prices of these parts in each country, in terms of the currency of that country. There is no other additional cost involved in manufacturing a Vehicle.

Country                        Currency  INR Equivalent
India INR 45
Japan Yen 0.59
Russia Ruble 1.15
German Euro 70.66
China Yuan 9.73

  1. The manufacturing company Tata wants to manufacture the most expensive Motor Vehicle then company will prefer vendors from which country based on manufacturing cost in INR ?
    1.Japan
    2.India
    3.German
    4.Russia
    5.None of these
    Answer – 3.German 
    Explanation :
    [table]

    Parts/Country Body Wheels Engine Others Total
    India 28580 25000 55850 23700 1,33,130
    Japan 14750 10915 13688 10030 49383
    Russia 30475 7567 41975 40250 120267
    German 42396 38863 28264 34270 143793
    China 14595 9730 11676 15568 51569

    [/table]
    Body -42396
    Wheels 38863
    Engine 28264
    Other cost 34270
    Total = INR 143793


  2. If Tat wants to manufacture a Vehice at the least cost then what would be the expenditure in INR ?.
    1.Rs.62370
    2.Rs.54550
    3.Rs.51569
    4.Rs.49383
    5.None of these
    Answer – 4.Rs.49383
    Explanation :
    Japan = 10030+13688+10915+14750 = 49383

  3. Tata company is plants to buy all spare parts either from China or from Russia. What will be the difference in Manufacturing cost (in Euro-approximate value )?.
    1.972
    2.456
    3.560
    4.678
    5.None of these
    Answer – 1.972
    Explanation :
    China = 51569
    Russia =  120267
    Difference = 120267-51569 = 68698
    In Euro = 68698*70.66 =  972.2

  4. The company plans to design a new vehicle, for that Tata buy Body from German, Wheels from Russia, Engine from China and others from India. Find the total manufacturing cost in INR ?
    1.85338
    2.86380
    3.80269
    4.88900
    5.None of these
    Answer – 1.85338
    Explanation :
    Body from German= 42395
    Wheels from Russia = 7567
    Engine from China 11676
    others from India  = 23700
    Total = 85338

  5. Apart from the cost of spare parts, an additional cost of INR 10,000 is required to produce each Vehicle. If the company Spent Rs.5938300 to buy parts from Japan then how many vehicle will be manufactured with this cost ?
    1.110
    2.100
    3.115
    4.150
    5.None of these
    Answer – 2.100
    Explanation :
    X * 49383+ X*10000 = 5938300
    X(59383) = 5938300
    X = 100

II. Study the following table carefully to answer the given questions

The table gives the sales of  different Chocolates in a shop  in three days of the week

Chocolates Sunday Tuesday Friday
Number Sold Selling Price Number Sold Selling Price Number Sold Selling Price
Diary Milk 230 12 126 20 265 5
Munch 120 5 70 10 150 10
Kitkat 59 10 20 25 90 12
Perk 26 6 17 12 43 10
Polo 100 8 85 12 150 5
Gems 200 7 135 20 280 12
    1. What is the average selling price is Gems sold over the three given days ?
      1.Rs.11
      2.Rs.10
      3.Rs.13
      4.Rs.12
      5.None of these
      Answer – 3.Rs.13
      Explanation :
      Gems =7+20+12 = 13

    2. If the seller gets 2% profit on Tuesday by selling Diary milk. Find the approximate total cost price of Diary milk on Tuesday?
      1.Rs.2490
      2.Rs.2471
      3.Rs.2548
      4.Rs,3124
      5.None of these
      Answer –2.Rs.2471
      Explanation :
      Diary = 126*20 = 2520*100/102 = 2470.6 = 2471

    3. How much amount will shopkeeper earn on Friday by selling chocolates alone ?
      1.Rs.8050
      2.Rs.8555
      3.Rs.8545
      4.Rs.8445
      5.None of these
      Answer –4.Rs.8445
      Explanation :
      Total  = 265*5 + 150*10 + 90*12 +43*10 +150*5 +280*12 = 8445

    4. Find the difference between the total number of chocolates sold on Friday to the total number of chocolates sold on Sunday ?
      1.202
      2.125
      3.243
      4.193
      5.None of these
      Answer –3.243
      Explanation :
      Sunday = 230+12+59+26+100+200 = 735
      Friday = 265+150+90+43+150+280 = 978
      Difference = 978-735 = 243

    5. The number of Gems chocolate is sold on Tuesday & Friday is how much  % more than the number of Polo sold on Sunday and Friday?
      1.66%
      2.56%
      3.45%
      4.65%
      5.None of these
      Answer –1.66%
      Explanation :
      Gems = 135+280 = 415
      Polo = 100+150 = 250
      % = 415-250/250 * 100
      = 165*100/250 = 66