Current Affairs PDF Sales

Aptitude Questions: Data Interpretation Set 70

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online Quantitative Aptitude section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample From Data Interpretation that is important for IBPS, SBI, RRB,SSC and other competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in exams.

I. Study the following table carefully to answer the given Questions
Number of people (in lakh) using three different brands of mobile phones over the years.
DI 70

  1. What is the ratio between the average number of Samsung mobiles used from 2012 to 2015 to that of the average number of Apple mobiles used over the years?
    A.2:3
    B.4:7
    C.5:6
    D.7:4
    E.3:5
    Answer – C.5:6
    Explanation :
    The average number of Samsung mobiles used from 2012 to 2015=20+15+10+5/4 = 50/4
    The average number of Apple mobiles used over the years = 15+5+10+25+10+25 = 90/6
    Ratio = 50/4 : 90/6 = 5:6

  2. The average number of persons using Samsung over the years is approximately what percentage of the average number of persons using Apple over the years?
    A.67%
    B.56%
    C.78%
    D.84%
    E.72%
    Answer – C.78%
    Explanation :
    The average number of persons using Samsung over the years= 5+15+20+15+10+5 = 70/6
    The average number of persons using Apple over the years= 15+5+10+25+10+25 = 90/6
    Percentage = 70/90 *100 = 78%

  3. The total number of people using Samsung in the year 2010 is what percentage of the number of people using Apple in 2013?
    A.10
    B.15
    C.5
    D.2
    E.25
    Answer – D.2
    Explanation :
    Percentage = 5/25 * 100 = 20%

  4. What is the ratio between the number of people using Nokia in the year 2011 and 2013 together to the number of people using Samsung in the year 2013 and 2014 together?
    A.2:3
    B.3:5
    C.5:2
    D.4:5
    E.2:5
    Answer – D.4:5
    Explanation :
    Ratio = 20/25 = 4:5

  5. The number of people using Samsung in the year 2012 is approximately what percent of the total number of people using all the three companies in that year?
    A.62%
    B.54%
    C.69%
    D.57%
    E.65%
    Answer – D.57%
    Explanation :
    Reqd % = 20/35 * 100 = 400/7 = 57%

II. Study the following table carefully to answer the given Questions
Percentage of students from differentcities attending an interview,Total Students = 9000

Percentage of female students from different cities attending an interview,

 Total Female students = 3500Pie Chart - DI Set 70

  1. What is the total number of male students from Chennai and Bangalore together?
    A.2530
    B.2720
    C.2610
    D.2480
    E.None of these
    Answer – C.2610
    Explanation :
    Number of male students from Chennai= 21/100 * 9000 – 13/100*3500 = 1890 – 455 = 1435
    Number of male students from Bangalore= 22/100* 9000 – 23/100*3500 = 1980-805 = 1175
    Total = 1435+1175 = 2610

  2. What is the respective ratio between the number of female students from Mumbai to the number of male students from the same?
    A.6 : 7
    B.4 : 7
    C.7 : 6
    D.2 : 7
    E.None of these
    Answer – C.7 : 6
    Explanation :
    Number of female students from Mumbai = 630
    Number of male students fromMumbai = 540
    Ratio = 630:540 = 7:6

  3. From how many cities the number of female students is more than the number of male students?
    A.One
    B.Two
    C.Three
    D.Four
    E.More than four
    Answer – B.Two
    Explanation :
    In Mumbai and Kolkata cities the number of female students is more than the number of male students.

  4. What is the respective ratio between the total number of female students from Mumbai and Pune to the total number of male students from the same?
    A.7 : 34
    B.39 : 65
    C.49 :95
    D.69 : 133
    E.None of these
    Answer – C.49 :95
    Explanation :
    The total number of female students from Mumbai and Pune = 630+350= 980
    The total number of male students from Mumbai and Pune = 540+1360 = 1900
    Ratio = 980:1900 = 49:95

  5. The number of female students from Hyderabadis approximately what percent of the male students from the same state?
    A.54
    B.68
    C.77
    D.69
    E.56
    Answer – C.77
    Explanation :
    The number of female students from Hyderabad = 665
    The number of male students from Hyderabad = 865
    Percentage = 665/865*100 = 77 approx.