Current Affairs PDF Sales

Aptitude Questions – Boats and Stream Set 2

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online Quantitative Aptitude Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Boats and Stream, which is common for IBPS, SBI, RBI, IPPB, SSC, LIC and other competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!

Boats and Stream

  1. A man rows 6 km/h in still water. If the river is running at 3km/h, it takes him 45 minutes to row to a place and back? How far is the place?
    1) 27/15 km
    2) 25/16 km
    3) 27/16 km
    4) 35/16 km
    5) None of these
    Answer – 3) 27/16 km
    Explanation :
    Boat and stream Q1

  2. A boat goes 40 km upstream in 8 hours and a distance of 49 km downstream in 7 hours. The speed of the boat in still water is
    1) 5 km/h
    2) 6 km/h
    3) 6.5 km/h
    4) 8 km/h
    5) None of these
    Answer – 2) 6 km/h
    Explanation :
    Boat and stream Q2

  3. In a stream, B lies in between A and C such that it is equidistant from both A and C. A boat can go from A to B and back in 6 h 30 minutes while it goes from A to C in 9 h. How long would it take to go from C to A?
    1) 2 h
    2) 4.5 h
    3) 4 h
    4) 3.5 h
    5) None of these
    Answer –3) 4 h
    Explanation :
    Boat and stream Q3

  4. A boat went down the river for a distance of 20 km. It then turned back and returned to its starting point, having travelled a total of 7 hours. On its return trip, at a distance of 12 km from the starting point it encountered a log which had passed the starting point at the moment at which the boat had started downstream. The downstream speed of the boat is
    1) 10.5 km/h
    2) 12 km/h
    3) 8 km/h
    4) 10 km/h
    5) None of these
    Answer –4) 10 km/h
    Explanation :
    Boat and stream Q4

  5. Two boats go downstream from point X to point Y. The faster boat covers the distance from X to Y 1.5 times as fast as the slower boat. It is known that for every hour the slower boat lags behind the faster boat by 8 km. However if they go upstream then the faster boat covers the distance from Y to X in half the time as the slower boat. Find the speed of the slower boat in still water?
    1) 8 km/h
    2) 10 km/h
    3) 14 km/h
    4) 12 km/h
    5) None of these
    Answer –4) 12 km/h
    Explanation :
    Boat and stream Q5

  6. If time taken to cover (D+11) km upstream is thrice the time taken to cover (D–3) km downstream. If ratio of speed of boat in upstream to the downstream is 3 : 7 and time taken to cover (D+18) km downstream is 2.5 hours what will be the speed of current?
    1) 8.2 km/h
    2) 6 km/h
    3) 8 km/h
    4) 6.5 km/h
    5) None of these
    Answer – 3) 8 km/h
    Explanation :
    Boat and stream Q6

  7. A man can row 30km upstream and 44km downstream in 10 hrs. It is also known that he can row 40km upstream and 55km downstream in 13 hrs. Find the speed of the man in still water.
    1) 7.5 km/h
    2) 8 km/h
    3) 7 km/h
    4) 8.5 km/h
    5) None of these
    Answer – 2) 8 km/h
    Explanation :
    Boat and stream Q7

  8. A boat, while going downstream in a river covered a distance of 50 miles at an average speed of 60 miles per hour. While returning, because of the water resistance, it took 1 hr 15 minutes to cover the same distance. What was the average speed during the whole journey?
    1) 45 miles/h
    2) 52 miles/h
    3) 48 miles/h
    4) 46 miles/h
    5) None of these
    Answer –3) 48 miles/h
    Explanation :
    Boat and stream Q8

  9. A man can row at 5km/h in still water. If the river is running at 1km/h, it takes him 75 minutes to row to a place and back. How far is the place?
    1) 4.2 km
    2) 4 km
    3) 2.5 km
    4) 3 km
    5) None of these
    Answer – 4) 3 km
    Explanation :
    Boat and stream Q9

  10. If a man rows 4 km downstream in 3 hours and 2 km upstream in 2 hours then how long will he take to cover 8 km in stationary (still) water?
    1) 6 5/7 h
    2) 5 6/7 h
    3) 6 6/7 h
    4) 6 3/7 h
    5) None of these
    Answer – 3) 6 6/7 h
    Explanation :
    Boat and stream Q10