Static GK Quiz for upcoming Exams – Set 61

Hi aspirants

Welcome to Online Static GK section in Affairs cloud, which is important for SBI/IBPS/RBI Exam and other exams. We have included both Static GK and static questions from November Current Affairs 2017!!!

Click Here to Attend More Current Affairs based Static Quiz

  1. Name the Chief Minister of Tripura.
    Answer
    Answer – Manik Sarkar
  2. Name the Union Minister of Social Justice and Empowerment.
    Answer
    Answer – Thawar Chand Gehlot
  3. Expand PMAY.
    Answer
    Answer – Pradhan Mantri Awas Yojana – affordable housing will be provided to the urban poor
  4. Who is the director of World’s first Sanskrit 3D film‘Anurakthi’?
    Answer
    Answer – Asokan PK
  5. Head quarters and CEO of IKEA is _________.
    Answer
    Answer – Delft, Netherlands and Peter Agnefjäll
  6. Who was the first woman Speaker of the Lok Sabha?
    Answer
    Answer – Meira Kumar
  7. Wellington is a capital of ________.
    Answer
    Answer – New Zealand, currency – New Zealand Dollar
  8. Gopi Thonakal is a ________.
    Answer
    Answer – Indian Athlete
  9. In which year the Imperial bank had changed as State Bank of India?
    Answer
    Answer – 1st July 1955
  10. What is the full form of NMEW?
    Answer
    Answer – National Mission for Empowerment of women
  11. Deendayal Antyodaya Mission(DAM) also Known as _______________.
    Answer
    Answer – – “National Rural Livelihood Mission (NRLM)”- to Support and Nurture Rural Resources.
  12. Securities trade tax is an Indirect tax. Is it true or false?
    Answer
    Answer – False , Its a direct tax
  13. E in SEZ?
    Answer
    Answer – Economic , Special Economic Zone
  14. Thol Lake is located in _____.
    Answer
    Answer – Gujarat
  15. Somasila dam is built across which river in Andhra Pradesh?
    Answer
    Answer – Pennar River
  16. Bakhira Bird Sanctuary and Kaimoor Wildlife Sanctuary is situated in _______.
    Answer
    Answer -Uttarpradesh