Welcome to Online Static GK section in Affairs cloud, which is important for SBI/IBPS/RBI Exam and other exams.

Click Here to Attend More Static Quiz

    1. Which of the following UNESCO cultural Heritage Sites is in Tamil Nadu?
      1.Group of Monuments at Hampi
      2.Group of Monuments at Mahabalipuram
      3.Group of Monuments at Pattadakal
      4.Champaner-Pavagadh Archaeological Park
      5.None of these
      Answer: 2.Group of Monuments at Mahabalipuram

    2. Where is Fatehpur Sikri, a UNESCO cultural Heritage Site, located?
      1.Madhya Pradesh
      2.Punjab
      3.Uttar Pradesh
      4.Haryana
      5.None of these
      Answer: 3.Uttar Pradesh

    3. Which of the following UNESCO world Heritage Site located in Rajasthan?
      1.Kaziranga National Park
      2.Nalanda
      3.The Jantar Mantar
      4.Architectural Work of Le Corbusier
      5.None of these
      Answer: 3.The Jantar Mantar; it is a UNESCO cultural Heritage Site

    4. Sun Temple of Konarak, a UNESCO cultural Heritage Site, is in which state?
      1.Madhya Pradesh
      2.Rajasthan
      3.Odisha
      4.Punjab
      5.None of these
      Answer: 3.Odisha

    5. Find the incorrect pair of the UNESCO cultural Heritage Site and its location?
      1.Ajanta Caves – Maharashtra
      2.Buddhist Monuments at Sanchi – Madhya Pradesh
      3.Chhatrapati Shivaji Terminus – Maharashtra
      4.Elephanta Caves – Madhya Pradesh
      5.None of these
      Answer: 4.Elephanta Caves – Madhya Pradesh; Elephanta Caves is in Maharashtra

    6. Find the incorrect pair of UNESCO Natural Heritage Site and its location?
      1.Khangchendzonga National Park – Sikkim
      2.Manas Wildlife Sanctuary – Assam
      3.Nanda Devi and Valley of Flowers National Parks – Uttar Pradesh
      4.Sundarbans National Park – West Bengal
      5.None of these
      Answer:3.Nanda Devi and Valley of Flowers National Parks – Uttar Pradesh; it is in Uttarakhand

    7. Where is Ellora Caves, a UNESCO cultural Heritage Site located?
      1.Maharashtra
      2.Uttar Pradesh
      3.Tamil Nadu
      4.Karnataka
      5.None of these
      Answer:1.Maharashtra

    8. Which of the following UNESCO cultural Heritage Site is in Bihar?
      1.Taj Mahal
      2.The Jantar Mantar
      3.The Architectural Work of Le Corbusier
      4.Nalanda Mahavihara (Nalanda University)
      5.None of these
      Answer:4.Nalanda Mahavihara (Nalanda University)

    9. Where is Keoladeo National Park, a UNESCO Natural Heritage Site, located?
      1.Himachal Pradesh
      2.Assam
      3.Rajasthan
      4.Uttarakhand
      5.None of these
      Answer:3.Rajasthan

    10. Where is Kaziranga National Park, a UNESCO Natural Heritage Site, located?
      1.Himachal Pradesh
      2.Assam
      3.Rajasthan
      4.Uttarakhand
      5.None of these
      Answer:2.Assam

    11. Where is Rani-ki-Vav (the Queen’s Stepwell), a UNESCO cultural Heritage Site, located?
      1.Himachal Pradesh
      2.Delhi
      3.Gujarat
      4.Chandigarh
      5.None of these
      Answer:3.Gujarat

    12. Where is Humayun’s Tomb, a UNESCO cultural Heritage Site, located?
      1.Uttar Pradesh
      2.Haryana
      3.Punjab
      4.Delhi
      5.None of these
      Answer:4.Delhi

    13. Where is Khajuraho Group of Monuments, a UNESCO cultural Heritage Site, present?
      1.Karnataka
      2.Rajasthan
      3.Delhi
      4.Madhya Pradesh>
      5.None of these
      Answer:4.Madhya Pradesh

Answer:

  1. Western Ghats, a UNESCO Natural Heritage Site, does not cover which of the following state?
    1.Kerala
    2.Karnataka
    3.Tamilnadu
    4.Andhra Pradesh
    5.None of these
    Answer:4.Andhra Pradesh; it doesn’t cover Andhra Pradesh, it covers Maharashtra

  2. Mahabodhi Temple Complex at Bodh Gaya, a cultural Heritage Site, is in which state?
    1.Odisha
    2.Assam
    3.Bihar
    4.Rajasthan
    5.None of these
    Answer:3.Bihar