Static Gk quiz: Important abbreviations from recent news

Hi Aspirants

Welcome to Online Static GK section in Affairs cloud, which is important for SBI/IBPS/RBI Exam and other exams.

Click Here to Attend More Static Quiz

  1. What does A represent in PMAY?
    1.Antyodhaya
    2.Akash
    3.Atal
    4.Awas
    5.None of these
    Answer
    Answer : 4.Awas; PMAY – Pradhan Mantri Awas Yojana
  2. What is the full form of HVOC?
    1.Hindustan Vehicle Operators Corporation
    2.Heavy Vehicle Operations Confederation
    3.Hindustan Vegetable Oils Corporation
    4.Himachal Vegetable Oils Corporation
    5.None of these
    Answer
    Answer : 3.Hindustan Vegetable Oils Corporation

  3. What does P represent in NCRPB?
    1.Preparatory
    2.Permitted
    3.Para
    4.Planning
    5.None of these
    Answer
    Answer : 4.Planning; NCRPB – National Capital Region Planning Board

  4. What is the full form of CSMC?
    1.Central Seeds and Minerals Corporation
    2.Central Sanctioning and Monitoring Committee
    3.Civil Sanctioning and Monitoring Committee
    4.Civil Standards and Measurements Confederation
    5.None of these
    Answer
    Answer : 2.Central Sanctioning and Monitoring Committee
  5. What is the full form of NCRB?
    1.National Coal Records Bureau
    2.New Crime Records Bureau
    3.National Crime Records Bureau
    4.National Crime Results Bureau
    5.None of these
    Answer
    Answer : 3.National Crime Records Bureau
  6. What does S represent in ASEAN?
    1.Seventh
    2.Small
    3.South
    4.Six
    5.None of these
    Answer
    Answer : 3.South; ASEAN – Association of South East Asian Nations

  7. What does I represent in NIC?
    1.Information
    2.Informatics
    3.Indian
    4.Investment
    5.None of these
    Answer
    Answer : 2.Informatics; NIC – National Informatics Centre
  8. What does I represent in MISA?
    1.Indian
    2.International
    3.Internal
    4.Information
    5.None of these
    Answer
    Answer : 3.Internal; MISA – Maintenance of Internal Security Act
  9. What is the full-form of NDMA?
    1.National Defence Management Authority
    2.National Disaster Management Authority
    3.National Disaster Management Act
    4.National Defence Management Act
    5.None of these
    Answer
    Answer : 2.National Disaster Management Authority
  10. What does T represent in CBDT?
    1.Treaty
    2.Taxes
    3.Team
    4.Term
    5.None of these
    Answer
    Answer : 2.Tax; CBDT – Central Board of Direct Taxes
  11. What does H represent in NHAI?
    1.Heavy
    2.High
    3.Highways
    4.Hackers
    5.None of these
    Answer
    Answer : 3.Highways; NHAI – National Highways Authority of India
  12. Expand ASCE?
    1.Association of Structural and Civil Engineers
    2.American Society of Civil Engineers
    3.American Standard for Civil Engineers
    4.American Society of Computer Engineers
    5.None of these
    Answer
    Answer : 2.American Society of Civil Engineers
  13. What is the full form of NAFCC?
    1.National Activity Fund for Climate Change
    2.National Adaptation Fund for Climate Change
    3.National Activity Fund for Cricket Coaches
    4.National Adaptation Fund for Climate Cost
    5.None of these
    Answer
    Answer : 2.National Adaptation Fund for Climate Change

  14. Expand CBFC?
    1.Central Bureau of Film Certifications
    2.Central Board of Film Certification
    3.Central Board of Finance and Commerce
    4.Central Board of Film Critics
    5.None of these
    Answer
    Answer : 2.Central Board of Film Certification
  15. What does N represent in CNG?
    1.National
    2.Native
    3.Natural
    4.Neo
    5.None of these
    Answer
    Answer : 3.Natural; CNG – Compressed Natural Gas