Reasoning Questions: Syllogism Set 34

Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Syllogism with explanation, which is common for competitive exams. We have included Some questions that are asked in previous exams !!!

Bank PO Level Questions :-
In each group of questions below are two conclusions followed by five set of statements. You have to choose the correct set of statements that logically satisfies given conclusions. Given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts.

  1. Conclusions:
    Some grapes can be lemon 
    Some Oranges can be banana
    Statements:
    Statements – 1: Some Apples are Oranges. Some Oranges are grapes. No grapes is banana. All bananas are lemons
    Statements – 2: Some Apples are Oranges. Some Oranges are grapes. No grapes is lemon. No orange is banana.
    Statements – 3: Some Apples are Oranges. Some Oranges are grapes. No grapes is lemon. All bananas are lemons.
    Statements – 4: Some Apples are Oranges. Some Oranges are grapes. No Orange is banana. All bananas are lemons
    Statements – 5: Some Apples are Oranges. Some Oranges are grapes. No Orange is banana. No banana is lemon
    A. Only Statements – 1
    B. Only Statements – 2
    C. Only Statements – 3
    D. Only Statements – 4
    E. Only Statements – 5
    Answer & Explanation
    Answer – A. Only Statements – 1
    Explanation :
  2. Conclusions:
    Some hills are rivers
    Some mountains can be hills
    Statements:
    Statements – 1: All Mountains are rivers. No river is hill. Some hills are roads. No road is a way
    Statements – 2: All Mountains are rivers. No mountain is hill. Some hills are roads. No road is a way
    Statements – 3: All Mountains are rivers. No river is hill. No mountain is hill. No road is a way
    Statements – 4: All Mountains are rivers. No river is hill. Some hills are roads. All roads are way
    Statements – 5: All Mountains are rivers. Some rivers are hills. Some hills are roads. No road is a way
    A. Only Statements – 1
    B. Only Statements – 2
    C. Only Statements – 3
    D. Only Statements – 4
    E. Only Statements – 5
    Answer & Explanation
    Answer – E. Only Statements – 5
    Explanation :
  3. Conclusions:
    No note is a bag
    Some pencils are bags.
    Statements:
    Statements – 1: No note is book. No book is a bag. Some bags are pencils.
    Statements – 2: All notes are books. All books are bag. No bag is pencil.
    Statements – 3: All notes are books. No book is a bag. Some bags are pencils.
    Statements – 4: All notes are books. No book is a bag. No bag is pencil.
    Statements – 5: All notes are books. All books are bag. Some bags are pencils.
    A. Only Statements – 1
    B. Only Statements – 2
    C. Only Statements – 3
    D. Only Statements – 4
    E. Only Statements – 5
    Answer & Explanation
    Answer – C. Only Statements – 3
    Explanation :
  4. Conclusions:
    All leaves are flowers is a possibility.
    No leaf is root
    Statements:
    Statements – 1: No tree is flower. Some plants are flowers. All roots are leaves. No leaf is flower
    Statements – 2: All trees are flowers. Some plants are flowers. All roots are plants. No leaf is plant
    Statements – 3: Some trees are flowers. Some plants are flowers. All roots are leaves. No leaf is plant
    Statements – 4: All trees are flowers. Some plants are flowers. All roots are plants. No leaf is flower
    Statements – 5: All trees are flowers. Some plants are flowers. All roots are leaves. No leaf is plant
    A. Only Statements – 1
    B. Only Statements – 2
    C. Only Statements – 3
    D. Only Statements – 4
    E. Only Statements – 5
    Answer & Explanation
    Answer – B. Only Statements – 2
    Explanation : 
  5. Conclusions:
    All rooms being table is a possibility.
    No room is a chair
    Statements:
    Statements – 1: All rooms are fans. No fan is table. Some chairs are tables. Some tables are vans
    Statements – 2: No rooms is table. No fan is a chair. Some chairs are fans. Some tables are vans
    Statements – 3: All rooms are fans. All fans are chairs. Some chairs are tables. Some tables are vans
    Statements – 4: All rooms are fans. No fan is a chair. All chairs are tables. Some tables are vans
    Statements – 5: All rooms are fans. All fans are chairs. All chairs are tables. Some tables are vans
    A. Only Statements – 1
    B. Only Statements – 2
    C. Only Statements – 3
    D. Only Statements – 4
    E. Only Statements – 5
    Answer & Explanation
    Answer – D. Only Statements – 4
    Explanation : 
  6. Conclusions:
    No car is a note
    All notes being animals is a possibility
    Statements:
    Statements – 1: All mobiles are notes. No note is a door. All cars are notes. All doors are animals.
    Statements – 2: Some mobiles are notes. No note is an animal. All cars are doors. All doors are animals.
    Statements – 3: Some mobiles are notes. No note is a door. All cars are notes. All doors are animals.
    Statements – 4: All mobiles are notes. No note is an animal. All cars are doors. All doors are animals.
    Statements – 5: All mobiles are notes. No note is a door. All cars are doors. All doors are animals.
    A. Only Statements – 1 & 2
    B. Only Statements – 2 & 3
    C. Only Statements – 3
    D. Only Statements – 4 & 5
    E. Only Statements – 5
    Answer & Explanation
    Answer – E. Only Statements – 5
    Explanation : 
  7. Conclusions:
    Some hospitals are flat is a possibility.
    Some schools are not colleges
    Statements:
    Statements – 1: All flats are apartments. All apartments are schools. No apartment is college. No hospital is school.
    Statements – 2: Some flats are apartments. All apartments are schools. Some apartment are college. No hospital is school.
    Statements – 3: All flats are apartments. All apartments are schools. No apartment is college. All hospitals are schools
    Statements – 4: All flats are apartments. All apartments are schools. No hospital is a flat. Some hospitals are Colleges
    Statements – 5: Some flats are apartments. All apartments are schools. No apartment is college. Some hospitals are Colleges
    A. Only Statements – 1 and 2
    B. Only Statements – 2 and 3
    C. Only Statements – 3 and 5
    D. Only Statements – 4 and 5
    E. Only Statements – 5
    Answer & Explanation
    Answer – C. Only Statements – 3 and 5
    Explanation : 
  8. Conclusions:
    Some tools are bags.
    Some instruments are bags.
    Statements:
    Statements – 1: Some Subjects are tools. All tools are instruments. No instrument is book. No bag is instrument.
    Statements – 2: All Subjects are tools. All tools are instruments. No instrument is book. All bags are tools.
    Statements – 3: Some Subjects are tools. All tools are instruments. No instrument is book. Some bags are books.
    Statements – 4: All Subjects are tools. All tools are instruments. No instrument is book. Some bags are subjects.
    Statements – 5: All Subjects are tools. All tools are instruments. No instrument is book. Some bags are books.
    A. Only Statements – 1 and 2
    B. Only Statements – 2 and 3
    C. Only Statements – 2 and 4
    D. Only Statements – 1 and 3
    E. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – C. Only Statements – 2 and 4
    Explanation : 
  9. Conclusions:
    All birds are being vegetables is a possibility
    Some vegetables are being animals is a possibility
    Statements:
    Statements – 1: All animals are birds. No bird is a fruit. Some fruits are vegetables. Some fruits are plants
    Statements – 2: All animals are birds. No bird is vegetables. No fruit is vegetables. Some fruits are plants
    Statements – 3: Some animals are birds. No bird is a fruit. Some fruits are vegetables. Some fruits are plants
    Statements – 4: Some animals are birds. No bird is vegetables. No fruit is vegetables. Some fruits are plants
    Statements – 5: All animals are birds. No bird is a fruit. All vegetables are animals. Some fruits are plants
    A. Only Statements – 1 & 2
    B. Only Statements – 2 & 3
    C. Only Statements – 3 & 4
    D. Only Statements – 4 & 5
    E. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – E. None of these.
  10. Conclusions:
    All D’s are being B’s is a possibility
    Some C are E 
    Statements:
    Statements – 1: Some A’s are B’s. Some B’s are C’s. No C is D. No D is E.
    Statements – 2: All A’s are B’s. All B’s are C’s. Some C’s are D’s. All D’s are E’s
    Statements – 3: Some A’s are B’s. All B’s are C’s. Some C’s are D’s. All D’s are E’s
    Statements – 4: All A’s are B’s. Some B’s are C’s. No C is D. All D’s are E’s
    Statements – 5: All A’s are B’s. All B’s are C’s. No C is D. All D’s are E’s
    A. Only Statements – 1 & 2
    B. Only Statements – 2 & 3
    C. Only Statements – 3 & 4
    D. Only Statements – 4 & 5
    E. None of these
    Answer & Explanation
    Answer – B. Only Statements – 2 & 3
    Explanation : 
AffairsCloud Recommends IBPSGuide Mock Test