Reasoning Questions: Syllogism Set 30

Welcome to Online Reasoning Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Syllogism with explanation, which is common for competitive exams. We have included Some questions that are asked in previous exams !!!

  1. Statements:
    Some Oranges are Apples
    All apples are grapes
    No grapes is Banana
    Conclusions:
    I. All Bananas are grapes
    II. Some Oranges being Banana is a possibility
    III. All grapes are apples
    IV. Some grapes are definitely Banana
    A. Only I follows
    B. Only II follows
    C. Only III and IV follow
    D. All follow
    E. None follows
    Answer & Explanation
    Answer – B. Only II follows
    Explanation :
    syl-1
  2. Statements:
    All Books are Pens
    Some Pens are Pencils
    No pencil is Marker
    All Markers are Boxes
    Conclusions:
    I. No Book is Box
    II. No Marker is Pen
    III. Some Books are Boxes
    IV. Some Markers are Pens
    A. Either (I) or (III) follows
    B. Either (II) or (IV) follows
    C. Both (A) and (B) follow
    D. All follow
    E. None Follows
    Answer & Explanation
    Answer – C. Both (A) and (B) follow
    Explanation :
    syl-2
  3. Statements:
    All monkeys are Donkeys
    No Donkey is elephant
    All elephants are Tigers
    Conclusions:
    I. No elephant is a monkey
    II. All Donkeys being Tigers is a possibility
    III. All Monkeys being Tigers is a possibility
    IV. Some Donkeys are elephants
    A. Only I follows
    B. Only II follows
    C. Only I, II and III follow
    D. All follow
    E. None follows
    Answer & Explanation
    Answer – C. Only I, II and III follow
    Explanation :
    syl-3
  4. Statements:
    All tables are Chairs
    All windows are doors
    No chair is door
    some doors are fans
    Conclusions:
    I. At least some tables are windows
    II. At least some windows are fans
    III. Some fans being chairs is a possibility
    IV. All Chairs are fans
    A. Only I follows
    B. Only III follows
    C. Only I, II and III follow
    D. All follow
    E. None follows
    Answer & Explanation
    Answer – B. Only III follows
    Explanation :
    syl-4
  5. Statements:
    All roads are cars
    No car is bike
    Some bikes are houses
    Some buildings are roads
    Conclusions:
    I. All bikes being buildings is a possibility
    II. No bike is road
    III. Some cars are buildings
    IV. All bikes are road
    A. Only I follows
    B. Either III or II follows
    C. Only I, II and III follow
    D. All follow
    E. None follows
    Answer & Explanation
    Answer – C. Only I, II and III follow
    Explanation :
    syl-5
  6. Statements:
    No pink is green
    All green are yellow
    Some blue are pink
    Some green are blue
    Conclusions:
    I. All blue being green is a possibility
    II. All yellow being pink is a possibility
    III. No pink is yellow.
    IV. All yellow are green
    A. Only I follows
    B. Either I or III follows
    C. Only I, II and III follow
    D. All follow
    E. None follows
    Answer & Explanation
    Answer – E. None follows
    Explanation :syl-6
  7. Statements:
    All Chocolates are candy
    Some Chocolates are icecreams
    All food are dish
    No icecream is dish
    Conclusions:
    I. Some icecreams are food is a possibility
    II. All Chocolates are food is a possibility
    III. No food is icecream
    IV. No candy is icecream
    A. Only III follows
    B. Only III and II follow
    C. Only I, II and III follow
    D. All follow
    E. None follows
    Answer & Explanation
    Answer – A. Only III follows
    Explanation :
    syl-7
  8. Statements:
    All points are Views
    No View is an idea
    Some ideas are thoughts
    Conclusions:
    I. Some thoughts being points is a possibility
    II. No view is thought
    A. Only conclusion I follows
    B. Only conclusion II follows
    C. Either conclusion I or II follows
    D. Neither conclusion I nor II follows
    E. Both conclusion I and II follow
    Answer & Explanation
    Answer – A. Only conclusion I follows
    Explanation :
    syl-8
  9. Statements:
    All points are Views
    No View is an idea
    Some ideas are thoughts
    Conclusions:
    I. Atleast some ideas are points
    II. Some thoughts being views is a possibility
    A. Only conclusion I follows
    B. Only conclusion II follows
    C. Either conclusion I or II follows
    D. Neither conclusion I nor II follows
    E. Both conclusion I and II follow
    Answer & Explanation
    Answer – B. Only conclusion II follows
    Explanation :
    syl-8
  10. Statements:
    Some tasks are hurdles
    All hurdles are jobs
    Some jobs are works
    Conclusions:
    I. All works being hurdles is a possibility
    II. At least some works are tasks.
    A. Only conclusion I follows
    B. Only conclusion II follows
    C. Either conclusion I or II follows
    D. Neither conclusion I nor II follows
    E. Both conclusion I and II follow
    Answer & Explanation
    Answer – A. Only conclusion I follows
    Explanation :
    syl-9
AffairsCloud Recommends IBPSGuide Mock Test