Reasoning Questions: Syllogism Set 27

Hello Aspirants. Welcome to Online Reasoning Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Syllogism with explanation, which is common for  competitive exams. We have included Some questions that are asked in previous exams !!!

Questions penned by Yogit

  1. Statements: Some bags are locks. All locks are kites. Some doors are kites.
    Conclusions: – 1) At least some bags are doors 2) All doors being locks is a possibility
    1) If only conclusion I follows.
    2) If only conclusion II follows.
    3) If either conclusion I or II follows.
    4) If neither conclusion I nor II follows
    5) If both conclusions I and II follow
    Answer & Explanation
    Answer –  2) If only conclusion II follows
    Explanation :Syllogism
  2. Statements: Some bags are locks. All locks are kites. Some doors are kites.
    Conclusions: – 1) All doors being kites is a possibility 2) Some bags are kites.
    1) If only conclusion I follows.
    2) If only conclusion II follows.
    3) If either conclusion I or II follows.
    4) If neither conclusion I nor II follows.
    5) If both conclusions I and II follow
    Answer & Explanation
    Answer – 5) If both conclusions I and II follow
    Explanation :Syllogism
  3. Statements: All books are diary. No diary is a pen. All pens are pencils.
    Conclusions: – 1) No book is a pen 2) All books being pencils is a possibility
    1) If only conclusion I follows.
    2) If only conclusion II follows.
    3) If either conclusion I or II follows.
    4) If neither conclusion I nor II follows.
    5) If both conclusions I and II follow
    Answer & Explanation
    Answer –  5) If both conclusions I and II follow
    Explanation :Syllogism
  4. Statements: All books are diary. No diary is a pen. All pens are pencils.
    Conclusions: – 1) No pencil is a book 2) all diary being pencils is a possibility
    1) If only conclusion I follows.
    2) If only conclusion II follows.
    3) If either conclusion I or II follows.
    4) If neither conclusion I nor II follows.
    5) If both conclusions I and II follow
    Answer & Explanation
    Answer –  2) If only conclusion II follows
    Explanation :Syllogism
  5. Statements: All lyrics are poems. All poems are rhymes. No rhyme is a paragraph
    Conclusions: – 1) No lyric is a paragraph 2) No poem is a paragraph
    1) If only conclusion I follows.
    2) If only conclusion II follows.
    3) If either conclusion I or II follows.
    4) If neither conclusion I nor II follows.
    5) If both conclusions I and II follow
    Answer & Explanation
    Answer –  5) If both conclusions I and II follow
    Explanation :Syllogism
  6. Statements: All lyrics are poems. All poems are rhymes. No rhyme is a paragraph
    Conclusions: – 1) All rhymes are poems 2) All lyrics are rhymes
    1) If only conclusion I follows.
    2) If only conclusion II follows.
    3) If either conclusion I or II follows.
    4) If neither conclusion I nor II follows.
    5) If both conclusions I and II follow
    Answer & Explanation
    Answer –  2) If only conclusion II follows
    Explanation :Syllogism
  7. Statements: Some demands are private. No demand is extensive. All private are central
    Conclusions: – 1) Some demands are central 2) Some extensive are private
    1) If only conclusion I follows.
    2) If only conclusion II follows.
    3) If either conclusion I or II follows.
    4) If neither conclusion I nor II follows.
    5) If both conclusions I and II follow
    Answer & Explanation
    Answer –  1) If only conclusion I follows
    Explanation :Syllogism
  8. Statements: All floors are nails. Some nails are windows. All cards are windows
    Conclusions: – 1) Some nails are cards 2) At least some windows are floors
    1) If only conclusion I follows.
    2) If only conclusion II follows.
    3) If either conclusion I or II follows.
    4) If neither conclusion I nor II follows.
    5) If both conclusions I and II follow
    Answer & Explanation
    Answer –  4) If neither conclusion I nor II follows
    Explanation :Syllogism
  9. Statements: All houses are streets. Some streets are trees. No tree is a plant
    Conclusions: – 1) No plant is a tree 2) All streets s are trees
    1) If only conclusion I follows.
    2) If only conclusion II follows.
    3) If either conclusion I or II follows.
    4) If neither conclusion I nor II follows.
    5) If both conclusions I and II follow
    Answer & Explanation
    Answer –  1) If only conclusion I follows.
    Explanation :Syllogism
  10. Statements: – No table is chair. Some chairs are bed. All benches are tables.
    Conclusions: – 1) No table is bench 2) No chair is bench
    1) If only conclusion I follows.
    2) If only conclusion II follows.
    3) If either conclusion I or II follows.
    4) If neither conclusion I nor II follows.
    5) If both conclusions I and II follow
    Answer & Explanation
    Answer – 2) If only conclusion II follows.
    Explanation :Syllogism

Note: Dear Readers if you have any doubt in any chapter in Reasoning you can ask here. We will clear your doubts

error: Alert: Content is protected !!