Current Affairs PDF

Reasoning Questions – Puzzles Set 88

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Puzzles set, which is common for all the IBPS,SBI exam and other competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

PO Prelims level Questions:-

I. Study the following information carefully to answer the given questions.

Seven people, namely P,Q,R,S,T,U and V like seven different movies namely The Avengers, Titanic, The Dark Knight, Jurassic Park, Avatar, Iron Man 2 and Batman Begins but not necessarily in the same order. Each people also works in the same office but at a different department on the basis of experience namely Administration (ADMIN), Marketing & Sales, (M&S), Accounts (ACC), Production (PO), Quality Management (QM), Human Resources (HR), and Public Relations (PR), but not necessarily in the same order. Each person also like different colors namely viz – Brown, Red, Purple, Yellow, Black, Blue and White.

Note: Each person has been allocated to a department as per increasing order of experience with the one in ADMIN being the least experienced whilst the one in PR Being the most experienced.

The person who likes Avatar also likes the Black color. Persons who have the least experience and most experience like red and white color respectively. Only one person has less experience than U. The one who has less experience than U likes Jurassic Park. Only one person has more experience than P. P does not like Brown. The one in Marketing and Sales like Purple. The one in HR likes Avatar. Only two people have more experience than the one who likes The Avengers. V likes Batman Begins and has more experience than the one who likes The Avengers. S has less experience than the one in PO, but more experience than the one who likes The Dark Knight. T neither has the least experience than the one who likes The Dark Knight. T neither has the least experience nor he works in QM. Q does not work in QM. The one who likes Titanic does not work in PO. The person who likes Iron Man 2 has more experience than the one who likes Yellow. The one in Quality Management likes Blue.


[table]

Person Job Film Colour
V PR Batman Begins White
P HR Avatar Black
R QM The Avengers Blue
T PO Iron Man 2 Brown
S ACC Titanic Yellow
U M&S The Dark Knight Purple
Q ADMIN Jurassic Park Red

[/table]


  1. As per the given arrangement, ADMIN is related to White and PR is related to Black in a certain way. To which of the following is ACC related to the same way?
    A. White
    B. Red
    C. Purple
    D. Yellow
    E. Blue
    Answer – E. Blue

  2. Which of the following pairs of people who have more experience than P less experience than S?
    A. V, P
    B. V, U
    C. R, V
    D. T, Q
    E. R, P
    Answer – B. V, U

  3. Which combination represents the department that T works in and the movie he likes?
    A. QM – The Avengers
    B. PO – The Dark Knight
    C. PO – Iron Man 2
    D. ACC – Jurassic Park
    E. ADMIN – Jurassic Park
    Answer – C. PO – Iron Man 2

  4. Who amongst the following likes Yellow?
    A. S
    B. R
    C. P
    D. Q
    E. Other than those given as options
    Answer – A. S

  5. Which of the following movies does Q like?
    A. The Dark Knight
    B. Iron Man 2
    C. The Avengers
    D. Jurassic Park
    E. Titanic
    Answer – D. Jurassic Park

II. Study the following information carefully to answer the given questions.

Seven persons – A, B, C, D, E, F and G – attended a farewell party in the months of February, March, April May, July, October and December but not necessarily in the same order. Each one of them likes different stationery items viz., Pen, Pencil, Scale, Sharpener, Eraser, Marker pen and Box but not necessarily in the same order. Each person also like seven different chocolates namely viz – Perk, 5 Star, Munch, Dairy Milk, Kit Kat, Milky Bar and Snickers.

The one who likes Eraser attended farewell party in the month having less than 31 days. There is only one person between A and the person who likes Eraser.The person who likes 5 Star attend the farewell party immediately before the one who likes Milky Bar and immediately after the one who likes Perk. The one who likes Scale attended farewell party immediately before A. C attended farewell party immediately after A. Only two persons attended farewell party between C and B. The person who likes Snickers attend the farewell party immediately before the one who likes Munch. G attended farewell party in that month which has less than 31 days. F attended farewell party immediately after G. Only one person attended farewell party between A and the who likes Sharpener. F does not like Dairy Milk. A does not like Marker pen. The one who likes pen attended farewell party immediately before the one who like box. There are two persons attend the party between the one who likes Perk and the one who likes Snickers. E does not like scale. The person who likes Marker pen attended the farewell party in the month having less than 31 days. The person who likes Perk attend the farewell party on one of the months after March which has less than 31 days.


[table]

Month Person Stationery Items Chocolate
February G Marker Pen Dairy Milk
March F Pencil Kit-Kat
April B Eraser Perk
May D Scale 5 Star
July A Pen Milky Bar
October C Box Snickers
December E Sharpener Munch

[/table]


  1. Which of the following stationery items is liked by C?
    A. Pen
    B. Sharpener
    C. Marker Pen
    D. Pencil
    E. Box
    Answer – E. Box

  2. Which of the following combinations of Month-Person-Stationery Item-Chocolate is correct?
    A. March – G – Pen – Dairy Milk
    B. July – A – Pen – Milky Bar
    C. October – E – Marker Pen – 5 Star
    D. May – C – Scale – Kit Kat
    E. April – F – Eraser – Snickers
    Answer – B. July – A – Pen – Milky Bar

  3. Which of the following statements is true with respect to the given arrangement?
    A. C attended farewell party in October
    B. A likes Box
    C. D attended farewell party immediately before E.
    D. E attended farewell party in July
    E. None of the given statements is true
    Answer – A. C attended farewell party in October

  4. Who among the following attended the farewell party in May?
    A. F
    B. A
    C. C
    D. D
    E. B
    Answer – D. D

  5. Who among the following likes Milky Bar?
    A. E
    B. C
    C. A
    D. G
    E. B
    Answer – C. A