Hello Aspirants. Welcome to Online Reasoning Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Machine Input-output with explanation, which is common for all the IBPS, SBI exams, and other competitive exams. We have included some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

I. A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of input and rearrangement.
Input : Same  30 ticket dear 35 28 winter 46 ink 53  74 alright
Step 1: Winter 74 Same 30 ticket dear 35 28 46 ink 53 alright
Step 2: Winter 74 ticket 53 same 30 dear 35 28 46 ink alright
Step 3: Winter 74 ticket 53 same 46 30 dear 35 28 ink alright
Step 4: Winter 74 ticket 53 same 46 dear 35 30 28 ink alright
Step 5: Winter 74 ticket 53 same 46 dear 35 alright 30 28 ink
Step 6: Winter 74 ticket 53 same 46 dear 35 alright 30 ink 28
Step 6 is the last step of the above input. As per the rules followed in the above steps, find out the appropriate steps for the given input

INPUT : election 55 intel 89 outside tear 27 75 until clear 59 peace 16

  1. How many steps will be required to complete the given arrangements ?
    1.Six
    2.Seven
    3.Five
    4.Eight
    5.None of these
    Answer – 1.Six
    Explanation :
    Input : election 55 intel 89 outside tear 27 75 until clear 59 peace 16
    Step 1: tear 89 election 55 intel outside 27 75 until clear 59 peace 16
    Step 2: tear 89 peace 75 election 55 intel outside 27 until clear 59 16
    Step 3: tear 89 peace 75 election 59 55 intel outside 27 until clear 16
    Step 4: tear 89 peace 75 election 59 clear 55 intel outside 27 until 16
    Step 5: tear 89 peace 75 election 59 clear 55 intel 27 outside until 16
    Step 6: tear 89 peace 75 election 59 clear 55 intel 27 outside 16 until
    First consonants are arranged in reverse order followed by numbers in decreasing order, after that vowels words are arranged in alphabetical order

  2. If the last step all the words get rearranged in alphabetical order, which of the following word will remain as its original position ?
    1.intel
    2.until
    3.peace
    4.tear
    5.None of these
    Answer – 2.until
    Explanation :
    tear 89 peace 75 election 59 clear 55 intel 27 outside 16 until
    clear 89 election 75 intel 59 outside 55 peace 27 tear 16 until

  3. Which of the following would be at the fifth position from the left in step 5 ?
    1.intel
    2.clear
    3.59
    4.election
    5.None of these
    Answer – 4.election
    Explanation :
    tear 89 peace 75 election 59 clear 55 intel 27 outside until 16

  4. Which step number would be the following output ?
    “tear 89 peace 75 election 59 clear 55 intel outside 27 until 16”
    1.Step 3
    2.Step 2
    3.Step 5
    4.Step 4
    5.None of these
    Answer – 4.Step 4

  5. How many words/numbers ant there between ‘89’ and ‘intel’ in step 3 ?
    1.6
    2.4
    3.5
    4.2
    5.None of these
    Answer – 3.5
    Explanation :
    tear 89 peace 75 election 59 55 intel outside 27 until clear 16

II. A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of input and rearrangement.
Input: 24 ear crazy determine 56 out fear 45 use ant 35 31 bed ideal
Step 1: 35 24 ear crazy determine 56 out fear 45 use ant 31 bed ideal
Step 2: 35 ant 24 ear crazy determine 56 out fear 5 8 use 31 bed ideal
Step 3: 35 ant bed 24 ear crazy determine 56 out fear 45 use 31 ideal
Step 4: 35 ant bed 24 ear crazy 31 determine 56 out fear 45 use ideal
Step 5: 35 ant bed 24 ear crazy 31 ideal determine 56 out fear 45 use
Step 5 is the last step of the above input. As per the rules followed in the above steps, find out the appropriate steps for the given input

INPUT : 58 into jungle kite 40 us living monitor eager 36 54 goal our twitter

  1. How many steps will be required to complete the given arrangements ?
    1.five
    2.four
    3.six
    4.seven
    5.None of these
    Answer – 1.five
    Explanation :
    INPUT : 58 into jungle kite 40 us living monitor eager 36 54 goal our twitter
    Step 1: 36 58 into jungle kite 40 us living monitor eager 54 goal our twitter
    Step 2: 36 eager 58 into jungle kite 40 us living monitor 54 goal our twitter
    Step 3: 36 eager goal 58 into jungle kite 40 us living monitor 54 our twitter
    Step 4: 36 eager goal 58 into jungle 54 kite 40 us living monitor our twitter
    Step 5: 36 eager goal 58 into jungle 54 our kite 40 us living monitor twitter
    Eager = 36, into = 58, our = 54, us = 40
    Vowels word proceeded by corresponding number and followed by consonant words in alphabetical order

  2. Which of the following represents the position of ‘40’ in Step III?
    1.Third to the left of ‘into’
    2.Second to the right of ‘living’
    3.Third to the right of ‘jungle’
    4.Fourth to the left of ‘54’
    5.None of these
    Answer – 4.Fourth to the left of ‘54’

  3. In which step will there be the following output ?
    “36 eager goal 58 into jungle 54 kite 40 us living monitor our twitter”
    1.Step 2
    2.Step 5
    3.Step 4
    4.Step 3
    5.None of these
    Answer – 3.Step 4

  4. Which of the following will be at the fifth position from the left in the last step?
    1.jungle
    2.into
    3.40
    4.kite
    5.None of these
    Answer – 2.into

  5. Which of the following will be Step V?
    1.36 eager goal 58 into jungle 54 our kite 40 us living monitor twitter
    2.36 eager 58 into jungle kite 40 us living monitor 54 goal our twitter
    3.36 eager goal 58 into jungle 54 kite 40 us living monitor our twitter
    4.58 into jungle kite 40 us living monitor eager 36 54 goal our twitter
    5.None of these
    Answer – 1. 36 eager goal 58 into jungle 54 our kite 40 us living monitor twitter

Note : Dear Friends if u know an alternate methods or shortcuts related to any chapter, you can share here.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here