Hello Aspirants. Welcome to Online Reasoning Secetion in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Coding and Decoding, which is common for all the IBPS,SBI exam ,FCI Exam,RBI exam and other Upcoming competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams

I.Study the following information carefully to answer the given questions
‘Online tests for IT Company interview’ is written as ‘ 54 260 120 101 308’
‘Questions for the Interview’ is written as ‘ 54 90 120 213’
‘Prepare for the Interview test’ is written as ‘ 156 54 260  90 120’
‘Interview for IT company’ is written as ‘ 120 308 54 210’

  1. What is the code for ‘test’ in the given code language ?
    A.120
    B.260
    C.101
    D.308
    E.None of these
    Answer – B. 260
    Explanation :Coding

  2. 308 is the code for which of the following ?
    A.Interview
    B.IT Compnay
    C.Online
    D.for
    E.None of these
    Answer – B.IT Compnay

  3. What is the code for ‘ Interview’ ?
    A.101
    B.260
    C.120
    D.54
    E.Either C or D
    Answer – E.Either C or D

  4. What is the code for ‘prepare questions for test’ ?
    A.120 54 101 54
    B.260 308 54 120
    C.90 120 101 213
    D.156  213 54 260
    E.None of these
    Answer – D.156  213 54 260

  5. 156 is the code for ?
    A.Prepare
    B.Interview
    C.Test
    D.The
    E.None of these
    Answer – A.Prepare

II.Study the following information carefully to answer the given questions
‘He writes a letter’ is written as ‘ pa li ra sp’
‘Letter was sent to the USA’ is written as ‘ hx li  kj gd tf gh’
‘He write the Name and address’ is written ‘  sl gd pa oc ra zg’
‘He received the letter’ is written as ‘li hm pa gd’

  1. What is the code for letter ?
    A.pa
    B.ra
    C.li
    D.sp
    E.None of these
    Answer – C.li
    Explanation : Coding

  2. What is the code for ‘recieved’ ?
    A.oc
    B.ra
    C.gd
    D.hm
    E.None of these
    Answer – D.hm

  3. What is the code for Address ?
    A.sl
    B.zg
    C.oc
    D.Can’t be determined
    E.None of these
    Answer – D.Can’t be determined

  4. ‘recieved the written letter’ is coded as
    A.hx oc pa ra
    B.li kj pc sp
    C.hm gd ra li
    Dgd sp kj kj
    E.None of these
    Answer – C.hm gd ra li

  5. What is the code for USA ?
    A.tf
    B.gh
    C.hx
    D.Can’t be determined
    E.None of these
    Answer – D.Can’t be determined

Note : Dear Friends if u know an alternate methods or shortcuts related to any chapter, you can share here.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here