Current Affairs PDF

Reasoning Questions: Coded Inequalities Set 16

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Reasoning Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in coded Inequalities, which is common for all the  competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!

Questions penned by Yogit

Q(1-5)P & Q – P is neither smaller than nor equal to Q
[email protected] – P is neither greater than nor equal to Q
P*Q – P is not smaller than Q
P$Q – P is not greater than Q
P%Q – P is neither greater than nor smaller than Q

  1. A*B, [email protected], C%D, D&E
    Conclusion: 1.A&E  2.C&E
    1.Only conclusion 1 follow
    2.Only conclusion 2 follow
    3.Either 1 or 2 follow
    4.Both follow
    5.Neither conclusion 1 nor 2 follow
    Answer – 2. only conclusion 2nd follow
    Explanation :
    A>=B<C=D>E (we cannot say anything about A and E but C>E directly follows.)

  2. A%B, B*C, [email protected], D%E
    Conclusion: 1. A&C 2. A%C
    1.Only conclusion 1 follow
    2.Only conclusion 2 follow
    3.Either 1 or 2 follow
    4.Both follow
    5.Neither conclusion 1 nor 2 follow
    Answer – 3. Either 1 or 2 follow.
    Explanation :
    (A = B >=C < D = E)

  3. A&B, B%C, C&D, D$E
    Conclusion: 1. A&D 2.E*C
    1.Only conclusion 1 follow
    2.Only conclusion 2 follow
    3.Either 1 or 2 follow
    4.Both follow
    5.Neither conclusion 1 nor 2 follow
    Answer – 1. Only conclusion 1 follow
    Explanation :
    A>B=C>D<=E
    First conclusion directly follows and E>=C doesn’t follow)

  4.  [email protected], B*C, C%D, D*E
    Conclusion: 1.B%E  2.A&B
    1.Only conclusion 1 follow
    2.Only conclusion 2 follow
    3.Either 1 or 2 follow
    4.Both follow
    5.Neither conclusion 1 nor 2 follow
    Answer – 5. Neither conclusion 1 nor 2 follow
    Explanation :
    A<B>=C=D>=E (B = E doesn’t follow always and A>B doesn’t follow)

  5. P*Q, Q%R, [email protected], S$T
    Conclusion: 1.S&Q  2.P*T
    1.Only conclusion 1 follow
    2.Only conclusion 2 follow
    3.Either 1 or 2 follow
    4.Both follow
    5.Neither conclusion 1 nor 2 follow
    Answer – 1. Only conclusion 1 follow
    Explanation :
    P>=Q=R<S<=T (S>Q directly follows and P>=T doesn’t follow)

  6. What should be come in the place of question mark to make P always greater than R in the expression P>Q?R<=S=T.
    1.=
    2.>
    3.<
    4.<=
    5.Both a and b
    Answer – 5.Both a and b
    Explanation :
    P>Q=R<=S=T and P>Q>R<=S=T

  7. What should be come in the place of question mark to make C >F always true in the expression A>B<C ? D>=E=F.
    1.=
    2.>
    3.<
    4.>=
    5.None of these
    Answer – 2.>
    Explanation :
    A>B>C>D>=E=F (directly follows)

  8. what should placed in the blank spaces in the expression A_B_C_D_E to make A>E and B > D always true.
    1.=, >, <, =
    2.=, <, <, =
    3.>, <,>, =
    4.=, >,>=, =
    5.None of these
    Answer – 4.=, >,>=, =
    Explanation :
    A = B >C >=D = E (directly follows)

  9. What should come in the blank spaces in the expression P_Q_R_S_T to make the P < R always false.
    1.>, =, <, >
    2.=, <, =, >=
    3.>, <, =, >=
    4.<, =, <=, >
    5.None of these
    Answer – 1.>, =, <, >
    Explanation :
    P>Q=R<S>T (P>R Directly follows )

  10. What should come in place of question mark to make B>E always true in the expression A>B=C>=D ? E.
    1.<
    2.<=
    3.>
    4.=
    5.None of these
    Answer – 3.>
    Explanation :
    A>B=C>=D>E  directly follows and other doesn’t follow