Current Affairs PDF Sales

Reasoning Questions: Coded Inequalities Set 14

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Reasoning Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in coded Inequalities, which is common for all the  competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!

Q(1-5)Study the following information to answer the given questions

A&B means A is neither greater than nor equal to B
A%B means A is neither smaller than nor greater than B
A*B means A is not greater B
A$B means A is greater than B
[email protected] means A is either greater than or equal to B

  1. H*K, K &N, N$M
    I.N$H              II.M&H
    1.Only I is true
    2.Only II is true
    3.Either I or II true
    4. Neither I nor II is true
    5.Both I and II are true
    Answer –1.Only I is true
    Explanation :
    H≤K<N>M
    N>H =>TRUE
    M<H =>FALSE

  2. [email protected], K%L, L&N
    [email protected]            II.L%H
    1.Only I is true
    2.Only II is true
    3.Either I or II true
    4. Neither I nor II is true
    5.Both I and II are true
    Answer  – 4. Neither I nor II is true
    Explanation :
    H≥K=L<N
    N≥K => FALSE
    L=H => FALSE

  3. R$T, [email protected], [email protected]
    I.Q%T        II.Q&T
    1.Only I is true
    2.Only II is true
    3.Either I or II true
    4. Neither I nor II is true
    5.Both I and II are true
    Answer –3.Either I or II true
    Explanation :
    R>T≥P=Q
    Q=T=> FALSE
    Q<T => FALSE

  4. B&A, A*H, [email protected]
    I.G$B              II.A*G
    1.Only I is true
    2.Only II is true
    3.Either I or II true
    4. Neither I nor II is true
    5.Both I and II are true
    Answer –5.Both I and II are true
    Explanation :
    B<A≤H≤W
    G>B =>TRUE
    A≤G =>TRUE

  5. B%A, [email protected], C*D
    [email protected]                II.C*B
    1.Only I is true
    2.Only II is true
    3.Either I or II true
    4. Neither I nor II is true
    5.Both I and II are true
    Answer –2.Only II is true
    Explanation :
    B=A≥C≤D
    D≥B =>FALSE
    C≤B =>TRUE

  6. What should be placed in place of question mark in equation A?H?E?B?D to make  D ≥ H definitely false ?
    1.<, ≤, ≤, =
    2.>,≥, =, >
    3.≤, =, =,≤
    4.>, =, ≤, ≤
    5.None of these
    Answer – 2.>,≥, =, >
    Explanation :
    A>H≥E=B>D => D≥H false

  7. What should be placed in place of question mark in equation R?P?T?Q?S to  make R > Q definitely true ?
    1.>, =, >, ≤
    2.≥, =, ≥, ≤
    3.=, ≥, ≥, =
    4.≤, <, =, ≤
    5.None of these
    Answer – 1.>, =, >, ≤
    Explanation :
    R>P=T>Q≤S => R>Q

  8. Which of the following will be definitely true if the expression C<E>B=H≥N≥G is definitely True ?
    1.H<C
    2.N≥C
    3.G≤B
    4.E<N
    5.None of these
    Answer – 3.G≤B
    Explanation :
    C<E>B=H≥N≥G => G≥B true

  9. U≥W, P>U, W<T=R, Q=S<U
    I.P>U        II.P>S       III.U≥R          IV.T>S
    1.Only I and II is true
    2.Only II and IV is true
    3.Only IV is true
    4.Only II is true
    5.None of these
    Answer – 4.Only II is true
    Explanation :
    P>Q=S<U≥W<T=R => P>S TRUE

  10. M≤N≤P=T>R, Q>O≥L=K>P
    I.M<K                        II.Q>L            III.L≥P
    1.Only I is true
    2.Only II is true
    3.Only III is true
    4.Only I and II is true
    5.None of these
    Answer – 4.Only I and II is true
    Explanation :
    M≤N≤P<K=L≤O<Q
    M<K => True
    Q>W => True