Current Affairs PDF Sales

Indian Constitution Part V Quiz

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Candidates welcome to the quiz section of Affairscloud.com.This quiz is based on the article Indian Constitution Part IV.Take the quiz and enhance your knowledge

  1. First Schedule of the Constitution of India related to …………………………..
    1.Languages
    2.Municipalities
    3.State and UTs
    4.Panchayats
    5.None of these
    Answer – 3.State and UTs
    Explanation :
    First schedule is related to State and UTs – Article 1-4

  2. Anti – Defection law related to which schedule ?
    1.Third  Schedule
    2.Seventh Schedule
    3.Eighth Schedule
    4.Tenth Schedule
    5.None of these
    Answer – 4.Tenth Schedule
    Explanation :
    Tenth schedule is related to Anti-Detection – Articles 102(2) and 191(2)
    Added by 52nd amendment in 1985. Contains provisions of disqualification of grounds of defection

  3. Sixth Schedule of is related to which of the following ?
    1.Administration of Tribal areas of North-Eastern States
    2.Administration and Control of Scheduled areas and Scheduled tribes
    3.Allocation of seats in the Rajya Sabha
    4.Distribution of power between the Union and the State Government
    5.None of these
    Answer – 1.Administration of Tribal areas of North-Eastern States
    Explanation :
    Sixth Schedule is related to Administration of Tribal areas of North-Eastern States – (Articles 244(2) and 275(1)

  4. Eleventh Schedule of the Constitution of India is related to ……………………….
    1.Allocation of seats in the Rajya Sabha
    2.Validation of certain Acts and Regulations
    3.Panchayats
    4.State and UTs
    5.None of these
    Answer – 3.Panchayats
    Explanation :
    Eleventh schedule is related to Panchayats – Article 243-D
    By 73rd amendment in 1992. Contains provisions of Panchayati Raj.

  5. Oaths and Affirmations, Forms of Oath and  Affirmations of members of Legislatures, Ministers and Judges is related to which schedule ?
    1.Second  Schedule
    2.Fifth Schedule
    3.Third Schedule
    4 Tenth Schedule
    5.None of these
    Answer – 3.Third Schedule
    Explanation :
    Third Schedule is related to Oaths and Affirmations, Forms of Oath and  Affirmations of members of Legislatures, Ministers and Judges – Articles 75(4), 99, 124(6), 148(2), 164(3), 188 and 219

  6. Administration and Control of Scheduled areas and Scheduled tribes related to …………………..
    1.Sixth Schedule
    2.Twelfth Schedule
    3.Fifth Schedule
    4.Eleventh Schedule
    5.None of these
    Answer – 3.Fifth Schedule
    Explanation :
    Fifth Schedule is related to Administration and Control of Scheduled areas and Scheduled tribes – Article 244(1)

  7. Twelth Schedule of the Constitution of India is related to which of the following ?
    1.Panchayats
    2.Anti-Defection Law
    3.Municipalities
    4.State and UTs
    5.None of these
    Answer – 3.Municipalities
    Explanation :
    Twelfth Schedule is related to Municipalities – Article 243-W
    By 74thamendment in 1992. Contains provisions of Municipal Corporation.

  8. Distribution of power  between the Union and the State Government related to which Schedule ?
    1.Seventh Schedule
    2.Eighth Schedule
    3.Twelfth Schedule
    4.Ninth Schedule
    5.None of these
    Answer – 1.Seventh Schedule
    Explanation :
    Seventh Schedule is related to Distribution of power  between the Union and the State Government – Article 246
    Gives allocation of powers and functions between Union & States. It contains 3 lists
    Union List (For central Govt) 97 Subjects.
    States List (Powers of State Govt) 66 subjects
    Concurrent List (Both Union & States) 47 subjects.

  9. Fourth Schedule is related to …………………………
    1.Municiplaities
    2.Allocation of seats in the Rajya Sabha
    3.Languages
    4.Administration of Tribal areas of North-Eastern States
    5.None of these
    Answer – 2.Allocation of seats in the Rajya Sabha
    Explanation :
    Fourth Schedule is related to Allocation of seats in the Rajya Sabha – Articles 4(1) and 80(2)

  10. Salary and Emoluments of president, Governor, Chief judges and Auditor general related to which schedule ?
    1.First Schedule
    2.Eighth Schedule
    3.Second Schedule
    4.Ninth Schedule
    5.None of these
    Answer – 3.Second Schedule
    Explanation :
    Second Schedule is related to Salary and Emoluments of president, Governor, Chief judges and Auditor general – (Articles 59(3), 65(3), 75(6), 97, 125, 148(3), 158(3), 164(5), 186 and 221)

  11. Which of the following schedule is related to Validation of certain Acts and Regulations ?
    1.Eleventh Schedule
    2.Ninth Schedule
    3.Second Schedule
    4.Seventh Schedule
    5.None of these
    Answer – 2.Ninth Schedule
    Explanation :
    Ninth Schedule is related to  Validation of certain Acts and Regulations – Article 31-B
    The Ninth Schedule, which finds itself under debate after the Supreme Court judgment on January 11, 2007, was added to the Constitution in 1951, primarily to deal with a situation in which the Supreme Court struck down land reform laws.

  12. Eighth schedule of the Constitution of India is related to which of the following ?
    1.Languages
    2.Municipalities
    3.Panchayats
    4.Salary and Emoluments of president, Governor, Chief judges and Auditor general
    5.None of these
    Answer – 1.Languages
    Explanation :
    Eigth schedule is related to Languages – Articles 344(1) and 351
    List of 22 languages of India recognized by Constitution. Sindhi was added in 1967 by 21 Amendment.Konkani, Manipuri ad Nepali were added in 1992 by 71 amendment Santhali, Maithili, Bodo and Dogri were added in 2003 by 92 amendment