Current Affairs PDF Sales

GK Quiz: Bird Sanctuaries in India – Set 2

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants

welcome to the GK quiz section of the affairscloud.com.In this section we are dealing with the Bird sanctuaries in India.Take this quiz and enhance your knowledge.

Click Here to Read Bird Sanctuaries in India

  1. Harike Bird Sanctuary located in which state ?
    1.Uttar Pradesh
    2.Haryana
    3.Punjab
    4.J & K
    5.None of these
    Answer –3.Punjab
    Explanation :
    The wetland was declared a bird sanctuary in 1982 and named as Harike Pattan Bird Sanctuary,It was located in Punjab.

  2. In which state Tal Chhapar Sanctuary is located ?
    1.Rajasthan
    2.Kerala
    3.Karnataka
    4.Odiaha
    5.None of these
    Answer – 1.Rajasthan
    Explanation :
    Tal Chhapar Sanctuary is a sanctuary located in the Churu district of Northwestern Rajasthan in the Shekhawati region of India.

  3. Which bird sanctuary is located in Tamil Nadu ?
    1.Lengteng Wildlife Sanctuary
    2.Great Indian Bustard Sanctuary
    3.Vedanthangal Bird Sanctuary
    4.Lakh Bahosi Sanctuary
    5.None of these
    Answer – 3.Vedanthangal Bird Sanctuary
    Explanation :
    Vedanthangal Bird Sanctuary is a 30-hectare protected area located in the Kancheepuram District of the state of Tamil Nadu.

  4. Pakshipathalam Bird Sanctuary is located in
    1.Kerala
    2.Karnataka
    3.Maharshtra
    4.Bihar
    5.None of these
    Answer – 1.Kerala
    Explanation :
    Pakshipathalam Bird Sanctuary is located in Wayanad, Kerala

  5. Gudavi Bird Sanctuary is located in which state of India ?
    1.Haryana
    2.Karnataka
    3.Uttarakhand
    4.West Bengal
    5.None of these
    Answer – 2.Karnataka
    Explanation :
    Gudavi Bird Sanctuary is located in the Soraba taluk of Sagara Subdivision in the Indian state of Karnataka.

  6. The Porbandar Bird Sanctuary (PBS) is located in
    1.Madhya Pradesh
    2.Punjab
    3.J & K
    4.Gujarat
    5.None of these
    Answer – 4.Gujarat
    Explanation :
    The Porbandar Bird Sanctuary (PBS) is located in Porbandar city. The PBS is the is a unique example of Co-existence of man and nature in Gujarat.

  7. Which of the following is located in New Delhi ?
    1.Nelapattu Bird Sanctuary
    2.Najafgarh Drain Bird Sanctuary
    3.Panidihing bird sanctuary
    4.Nal Sarovar Bird Sanctuary
    5.None of these
    Answer – 2.Najafgarh Drain Bird Sanctuary
    Explanation :
    Najafgarh Drain Bird Sanctuary – a beautiful example of how a drain can be transformed into a haven for birds and wildlife. It is located in New Delhi.

  8. Gamgul Siahbehi Wildlife Sanctuary is located in …………….
    1.Punjab
    2.Haryana
    3.Himachal Pradesh
    4.J & K
    5.None of these
    Answer – 3.Himachal Pradesh
    Explanation :
    The high-altitude wildlife sanctuary of Gamgul is located in the Bhandal valley in Salooni tehsil of Chamba district, Himachal Pradesh

  9. In which state Mayani Bird Sanctuary is located ?
    1.Maharashtra
    2.Tamil Nadu
    3.Odisha
    4.West Bengal
    5.None of these
    Answer – 1.Maharashtra
    Explanation :
    Mayani Bird Sanctuary is a bird sanctuary located near Vaduj, in Maharashtra

  10. Raiganj Wildlife Sanctuary is situated in which of the following state ?
    1.Nagaland
    2.Uttarakhand
    3.Meghalaya
    4.West Bengal
    5.None of these
    Answer – 4.West Bengal
    Explanation :
    Raiganj Wildlife Sanctuary is situated near Raiganj in Uttar Dinajpur district in the Indian state of West Bengal. The bird sanctuary is home to 164 species of birds, and some 70,000 to 80,000 migratory birds visit the sanctuary every year