Current Affairs PDF Sales

GK Questions: World Polity – Set 1

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to World Gk(Parliament of Countries) !!!

  1. Shora is the Parliament of which country ?
    1.Iran
    2.Austrlaia
    3.Afghanistan
    4.Bulgaria
    5.None of these
    Answer – 3.Afghanistan
    Explanation :
    Parliament of Afghanistan is called as shora

  2. ………………… is the parliament of  Russia
    1.Riksdag
    2.Great National Assembly
    3.House of Assembly
    4.Duma
    5.None of these
    Answer – 4.Duma
    Explanation :
    The State Duma was to be the lower house of a parliament, and the State Council of Imperial Russia the upper house

  3. The States General is the parliament of ……………………
    1.Iceland
    2.Norway
    3.Netherlands
    4.Romania
    5.None of these
    Answer – 3.Netherlands
    Explanation :
    States General of the Netherlands. The States General (Dutch: Staten-Generaal) are the bicameral legislature of the Netherlands, consisting of the Senate (Eerste Kamer) and the House of Representatives (Tweede Kamer). The parliament meets at the Binnenhof in The Hague.

  4. Which of the following is the parliament of Bangladesh ?
    1.Melli Majlis
    2.Jatiyo Sansad
    3.Tsogdu
    4.Sabor
    5.None of these
    Answer – 2.Jatiyo Sansad
    Explanation :
    The Jatiyo Sangsad, often referred to simply as the Sangsad or JS and also known as the House of the Nation, is the supreme legislative body of Bangladesh.

  5. National Assembly is the parliament of which country ?
    1.Vietnam
    2.Kuwait
    3.Zambia
    4.Labanon
    5.All of these
    Answer – 5.All of these
    Explanation :
    National Assembly is the parliament of Vietnam, Kuwait, Zambia  and Labanon

  6. Knesset is the parliament of ……………………..
    1.Iran
    2.Iraq
    3.Israel
    4.Italy
    5.None of these
    Answer – 3.Israel
    Explanation :
    The Knesset is the unicameral national legislature of Israel

  7. …………………. is the parliament of Oman
    1.Monarchy
    2.Diet
    3.Majlis
    4.Senate
    5.None of these
    Answer – 1.Monarchy
    Explanation :
    The name of the Oman Parliament is Monarchy

  8. National assembly is the parliament of which country ?
    1.Pakistan
    2.Seychelles
    3.Mangolia
    4.Poland
    5.None of these
    Answer – 2.Seychelles
    Explanation :
    National assembly is the parliament of Seychelles

  9. ………………….. is the parliament of  Spain
    1.Sejm
    2.House of Assembly
    3.National Assembly
    4.Cortes
    5.None of these
    Answer – 4.Cortes
    Explanation :
    The Cortes Generales is the legislature of Spain. It is a bicameral parliament.

  10. Federal Parliament is related to ……………
    1.Brazil
    2.Lithuania
    3.Australia
    4.Cuba
    5.None of these
    Answer – 3.Australia
    Explanation :
    The Parliament of the Commonwealth of Australia, commonly referred to as theAustralian Parliament, the Commonwealth Parliament or the Federal Parliament.