Current Affairs PDF Sales

GK Questions: World Organizations – Set 6

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to World GK(World Organizations) !!!

  1. Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons(OPCW) is an intergovernmental organisation, located in……………….
    1.The Hague
    2.Vienna
    3.New York
    4.Paris
    5.None of these
    Answer – 1.The Hague
    Explanation :
    The Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW) is an intergovernmental organisation, located in The Hague,Netherlands.

  2. World Toilet Organization was established in the year ………………………
    1.1980
    2.1998
    3.2001
    4.2010
    5.None of these
    Answer – 3.2001
    Explanation :
    The World Toilet Organization is a global non-profit organization committed to improving toilet and sanitation conditions worldwide.
    Headquarters: Singapore

  3. International Centre for Migration Policy Development(ICMPD) headquarters are located in ……………….
    1.Washington
    2.Paris
    3.Rome
    4.Vienna
    5.None of these
    Answer – 4.Vienna
    Explanation :
    The International Centre for Migration Policy Development (ICMPD) was established by Austria and Switzerland in 1993 and has since grown to 14 member states. ICMPD was founded to carry out research, projects and activities on migration-related issues

  4. International Centre for Migration Policy Development(ICMPD) was established in
    1.1980
    2.1993
    3.1972
    4.1966
    5.None of these
    Answer – 2.1993
    Explanation :
    The International Centre for Migration Policy Development (ICMPD) was established by Austria and Switzerland in 1993 and has since grown to 14 member states. ICMPD was founded to carry out research, projects and activities on migration-related issues

  5. Which of the following headquarters located in Geneva ?
    1.International Centre for Migration Policy Development
    2.International Criminal Police Organization
    3.International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies
    4.International Criminal Court
    5.None of these
    Answer – 3.International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies
    Explanation :
    The International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies reaches 160 million people each year through its 190-member National Societies.
    HQ – Geneva, Switzerland

  6. Antarctic Treaty System is established in ……………………
    1.1959
    2.1962
    3.1989
    4.1970
    5.None of these
    Answer – 1.1959
    Explanation :
    The Antarctic Treaty System is the whole complex of arrangements made for the purpose of regulating relations among states in the Antarctic.

  7. Intergovernmental Authority on Development(IGAD) headquarters located in
    1.Vienna
    2.Djibouti
    3.The Hague
    4.Geneva
    5.None of these
    Answer – 2.Djibouti
    Explanation :
    The Intergovernmental Authority on Development (IGAD) is an eight-country trade bloc in Africa. It includes governments from the Horn of Africa, Nile Valley, and the African Great Lakes. Its headquarters are in Djibouti City.

  8. Commonwealth Games Federation(CGF) is established in
    1.1958
    2.1946
    3.1930
    4.1962
    5.None of these
    Answer – 3.1930
    Explanation :
    The Commonwealth Games Federation (CGF) is the international organisation responsible for the direction and control of the Commonwealth Games, and is the foremost authority in matters relating to the games.
    Headquarters-London, England, United Kingdom

  9. International Paralympic Committee headquarters located in ………………..
    1.Germany
    2.France
    3.USA
    4.Italy
    5.None of these
    Answer – 1.Germany
    Explanation :
    The International Paralympic Committee is an international non-profit organisation and the global governing body for the Paralympic Movement.
    Headquarters: Bonn, Germany

  10. International Cricket Council(ICC) is established in …………………..
    1.1990
    2.1909
    3.1980
    4.1956
    5.None of these
    Answer – 2.1909
    Explanation :
    The International Cricket Council (ICC) is the international governing body of cricket. It was founded as the Imperial Cricket Conference in 1909 by representatives from England, Australia and South Africa, renamed the International Cricket Conferencein 1965
    HQ – UAE