Current Affairs PDF Sales

GK Questions: World Geography(Straits) – Set 1

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to World GK(Geography) !!!

  1. Malacca straits is placed between ……………… and ……………………..
    1.Indonesia and Nepal
    2.Malaysia and Indonesia
    3.Malaysia and Singapore
    4.Nepal and Bangladesh
    5.None of these
    Answer – 2.Malaysia and Indonesia
    Explanation :
    stretch of water between the Malay Peninsula (Peninsular Malaysia) and the Indonesian  island of Sumatra– 805km

  2. Dover Straitseparate the Great Britain from ………………………
    1.Russia
    2.America
    3.France
    4.China
    5.None of these
    Answer – 3.France
    Explanation :
    strait at the narrowest part of the English Channel, marking the boundary between the Channel and North Sea, separating Great Britain from continental Europe.

  3. Strait of MagellanConnects………………  and Pacific Ocean
    1.Atlantic Ocean
    2.Antarcticocean
    3.Bay of Bengal
    4.Pacific Ocean
    5.None of these
    Answer – 1. Atlantic Ocean
    Explanation :
    The strait is the most important natural passage between the Atlantic and Pacific oceans

  4.  Berring Straitplaced between Russia and ……………..
    1.Spain
    2.UAE
    3.UK
    4.USA
    5.None of these
    Answer – 4.USA
    Explanation :
    A strait connecting the Pacific and Arctic oceans between Russia and the US state of Alaska.

  5. Palk Straitis placed between which countries
    1.Indonesia and China
    2.India and Sri Lanka
    3.Sri Lanka and Indonesia
    4.India and China
    5.None of these
    Answer – 2. India and Sri Lanka
    Explanation :
    Strait between the Tamil Nadu state of India and the Mannar district of the Northern Province of the island nation of Sri Lanka. It connects the Bay of Bengal in the northeast with the Palk Bay and thence with the Gulf of Mannar in the southwest

  6. ………………………. is placed between Greenland and Canada
    1.Davis Strait
    2.Barents Strait
    3.Dover Strait
    4.Florida Strait
    5.None of these
    Answer – 1. Davis Strait
    Explanation :
    Straits is a northern arm of the Labrador Sea. It lies between mid-western  Greenland  and Nunavut, Canada’s Baffin Island

  7. …………………. is the  continental boundary between Europe and Asia, and separates Asian Turkey from European Turkey
    1.Berring Strait
    2.Bosphorus Strait
    3.Duncan Passage
    4.Strait of Gibralter
    5.None of these
    Answer – 2. Bosphorus Strait
    Explanation :
    Bosphorus Strait is the  continental boundary between Europe and Asia, and separates Asian Turkey from European Turkey

  8. Florida Straitis placed between……………. and USA
    1.Cuba
    2.China
    3.Canada
    4.Chile
    5.None of these
    Answer – 1.Cuba
    Explanation :
    Florida Strait is placed between the Gulf of Mexico and the Atlantic Ocean, and between the Florida Keys (U.S.)

  9. …………………………. separates Gibraltar and Peninsular Spain in Europe from Morocco and Ceuta in Africa.
    1.Strait of Gibraltar
    2.Barents Strait
    3.Strait of Malaca
    4.Palk Strait
    5.None of these
    Answer – 1. Strait of Gibraltar
    Explanation :
    The Strait of Gibraltar is a narrow strait that connects the Atlantic Ocean to the Mediterranean Sea and separates Gibraltar and Peninsular Spain in Europe from Morocco and Ceuta in Africa.

  10. Drake Passage Separates………………….and Antarctica
    1.South America
    2.Asia
    3.North America
    4.Africa
    5.None of these
    Answer – 1. South America
    Explanation :
    Drake Passage is the body of water between South America’s Cape Horn and the South Shetland Islands of Antarctica