Current Affairs PDF Sales

GK Questions: Superlatives of India – Set 8

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to India Gk(Superlatives) !!!

  1. The First Atomic submarine of India is ……………
    1.INS Chakra
    2.INS Arihant
    3.INS Vikrant
    4.INS Cauveri
    5.None of these
    Answer – 1.INS Chakra
    Explanation :
    The First Atomic submarine of India is INS Chakra. It was launched as K-152 Nerpa in October 2008 and entered service with the Russian Navy in late 2009. The INS Chakra joined the Eastern Naval Command at Visakhapatnam

  2. ……………………. is the biggest river Island
    1.Butche
    2.Majuli
    3.Munore
    4.Netrani
    5.None of these
    Answer – 2.Majuli
    Explanation :
    World largest river island Majuli or Majoli in the Brahmaputra river, in the Indian state of Assam

  3. Who is the first Indian space tourist ?
    1.George Kulangara
    2.Dennis Tito
    3.Santosh George
    4.Mark Shuttleworth
    5.None of these
    Answer – 3.Santosh George
    Explanation :
    Santhosh George Kulangara becomes the first Indian Space Tourist in the space voyage to be conducted by the London-based Virgin Galactic.

  4. ………………. was the first Chinese pilgrim to visit India
    1.Fa-hsien
    2.Taizong
    3.Si-Yu-Ki
    4.Fa-hien
    5.None of these
    Answer – 4.Fa-hien
    Explanation :
    Fa-Hien was the first Chinese monk to travel to India in search of great Buddhist scripture

  5. India’s first nuclear centre is located in …………………..
    1.Tamil Nadu
    2.Rajasthan
    3.Maharashtra
    4.Andhra Pradesh
    5.None of these
    Answer – 3.Tarapur
    Explanation :
    Tarapur Atomic Power Station (T.A.P.S.) is located in Tarapur, Maharashtra, India. These were the first of their kind in Asia.

  6. The first Open University in India is …………………
    1.PT. Sunderlal Sharma Open University
    2.Andhra Pradesh Open University
    3.Indira Gandhi National Open University
    4.Netaji Subhas Open University
    5.None of these
    Answer – 2.Andhra Pradesh Open University
    Explanation :
    Dr.B.R.Ambedkar university is the first Open University In India Dr.B.R. Ambedkar Open University(BRAOU), formerly known as Andhra Pradesh Open University.

  7. ………………. is the first medium range missile of India
    1.Agni
    2.Prithvi
    3.Akash
    4.Pragati
    5.None of these
    Answer – 1.Agni
    Explanation :
    The Agni missile is a family of medium to intercontinental range ballistic missiles developed by India, named after one of the five elements of nature.

  8. In which year the first Asian games was organised in Delhi ?
    1.1951
    2.1962
    3.1975
    4.1980
    5.None of these
    Answer – 1.1951
    Explanation :
    The 1951 Asian Games, officially known as the First Asian Games, was a multi-sport event celebrated in Delhi, India from 4 to 11 March 1951. The Games received names like First Asiad and 1951 Asia

  9. The first e-business News Paper of India is ……………..
    1.Indian Express
    2.The Hindu
    3.Financial Express
    4.Time of India
    5.None of these
    Answer – 3.Financial Express
    Explanation :
    First e-business Newspaper of India — Financial Express

  10. ……………………. is the first Indian Submarine
    1.INS Chakra
    2.INS Arihant
    3.INS Vikrant
    4.INS Cauveri
    5.None of these
    Answer – 4.INS Cauveri
    Explanation :
    INS Cauveri is the first Indian Submarine.HMIS Cauvery renamed INS Kaveri post republic