Hello Aspirants. Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for Banking exams and other competitive exams. We have included Some questions related to Science & Technology !!!

  1. The Study of Universe is known as ……………
    1.Cosmology
    2.Theology
    3.Graphology
    4.Selenology
    5.None of these
    Answer – 1.Cosmology
    Explanation :
    Cosmology is the study of the origin, evolution, and eventual fate of the universe.

  2. ……………… is the latest known galaxy
    1.Milky Way
    2.Dwarf Galaxy
    3.Andromeda
    4.Nebulae
    5.None of these
    Answer – 2.Dwarf Galaxy
    Explanation :
    A dwarf galaxy is a small galaxy composed of up to several billion stars

  3. Which of the following is the terrestrial planet ?
    1.Mercury
    2.Venus
    3.Earth
    4.Mars
    5.All of these
    Answer – 5.All of these
    Explanation :
    The four inner planets: Mercury, Venus, Earth and Mars. Known as the terrestrial planets

  4. A ninth planet has been recently discovered by NASA named as …………………
    1.Sterla
    2.Cyrus
    3.Tyche
    4.Carla
    5.None of these
    Answer – 4.Carla
    Explanation :
    A ninth planet has been recently discovered by NASA named as Carla

  5. ………………………. is also known as the Blue planet
    1.Earth
    2.Mars
    3.Venus
    4.Jupiter
    5.None of these
    Answer – 1.Earth
    Explanation :
    Planet Earth has been called the “Blue Planet” due to the abundant water on its surface

  6. Selenology is the study of …………………
    1.Earth
    2.Satellite
    3.Moon
    4.Planet
    5.None of these
    Answer – 3.Moon
    Explanation :
    Selenography is the study of the surface and physical features of the Moon.

  7. Titan is the largest satellite of …………………….
    1.Mars
    2.Jupiter
    3.Uranus
    4.Saturn
    5.None of these
    Answer – 4.Saturn
    Explanation :
    Titan (or Saturn VI) is the largest moon of Saturn. It is the only natural satellite known to have a dense atmosphere, and the only object other than Earth

  8. Neptune is surrounded by …………….. rings of sub zero temperature
    1.Methane
    2.Ethane
    3.Methylene
    4.Hydrogen and Nitrogen
    5.None of these
    Answer – 1.Methane
    Explanation :
    The clouds farthest from Neptune’s surface consist mainly of frozen methane

  9. Which Planet is also known as Winter planet ?
    1.Venus
    2.Jupiter
    3.Uranus
    4.Mars
    5.None of these
    Answer – 2.Jupiter
    Explanation :
    Jupiter is called winter planet because Jupiter is visible all night long in our winterskies

  10. …………………………. is the first planet to have been discovered by the use of a telescope
    1.Venus
    2.Saturn
    3.Earth
    4.Uranus
    5.None of these
    Answer – 4.Uranus
    Explanation :
    Uranus is the seventh planet from the Sun. It’s not visible to the naked eye, and became the first planet discovered with the use of a telescope.