Current Affairs PDF Sales

GK Questions: Science & Technology – Set 5

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for Banking exams and other competitive exams. We have included Some questions related to Science & Technology !!!

  1. SHAR centre is located in ……………………..
    1.Rajasthan
    2.Andhra Pradesh
    3.Madhya Pradesh
    4.Maharashtra
    5.None of these
    Answer – 2.Andhra Pradesh
    Explanation :
    Satish Dhawan Space Centre or Sriharikota High Altitude Range is a rocket launch center operated by Indian Space Research Organisation. It is located in Sriharikota in Andhra Pradesh.

  2. In …………………… the Sriharikota Space Centre was renamed as Prof. Satish Dhawan Space Centre.
    1.1998
    2.2000
    3.2002
    4.2008
    5.None of these
    Answer – 3.2002
    Explanation :
    In 2002 the Sriharikota Space Centre was renamed as Prof. Satish Dhawan Space Centre.

  3. Space Application Centre(SAC) is ISRO’s research and development centre for conceiving, organising and building systems for practical applications of space technology located in ………………..
    1.Mysore
    2.Bangalore
    3.Ahmedabad
    4.Thiruvannthapuram
    5.None of these
    Answer –
    Explanation :
    Space Application Centre(SAC) is ISRO’s research and development centre for conceiving, organising and building systems for practical applications of space technology located in Ahmedabad

  4. Master Control Facility is located in ………………..
    1.Kerala
    2.Karnataka
    3.Rajasthan
    4.Madhya Pradesh
    5.Both 2 and 4
    Answer – 5.Both 2 and 4
    Explanation :
    Master Control Facility (MCF) at Hassan in Karnataka and Bhopal in Madhya Pradesh monitors and controls all the Geostationary/Geosynchronous satellites of ISRO, namely, INSAT, GSAT, Kalpana and IRNSS series of satellites

  5. NRSA is ……………………………
    1.National Regulatory of Special Agency
    2.National Regional Service Agency
    3.National Remote Satellite Agency
    4.National Remote Sensing Agency
    5.None of these
    Answer – 4.National Remote Sensing Agency
    Explanation :
    National Remote Sensing Centre or NRSC, located at Hyderabad is one of the centres of the Indian Space Research Organisation (ISRO), striving to realise the Indian Space Vision, as a key player in Earth Observation Programme and Disaster Management Support programme

  6. CNSA is the national space Agency of …………………
    1.China
    2.Chile
    3.Canada
    4.Cambodia
    5.None of these
    Answer – 1.China
    Explanation :
    The China National Space Administration (CNSA) is the national space agency of the People’s Republic of China. It is responsible for the national space program and for planning and development of space activities.

  7. ……………………. is the national space agency of Japan
    1.JASA
    2.JXAX
    3.JAXA
    4.JSRO
    5.None of these
    Answer – 3.JAXA
    Explanation :
    The Japan Aerospace eXploration Agency ) is the National Research and Development Agency on Aerospace Research and Development”), or JAXA, is Japan’s national aero-space agency. Through the merger of three previously independent organizations, JAXA was formed on 1 October 2003.

  8. Which of the following centre is located at Dehradun ?
    1.IIRS
    2.NE-SAC
    3.LPSC
    4.VSSC
    5.None of these
    Answer – 1.IIRS
    Explanation :
    The Indian Institute of Remote Sensing is a premier institute for research, higher education and training in the field of Remote Sensing, Geoinformatics and GPS Technology for Natural Resources, Environmental and Disaster Management under the Indian Department of Space, which was established in the year 1966. It is located at Dehradun, Uttarakhand.

  9. Regional Remote Sensing Service Centre(RRSSCs) is not located at ………………..
    1.Jodhpur
    2.Nagpur
    3.Kolkata
    4.Ahmedabad
    5.Bangalore
    Answer – 4.Ahmedabad
    Explanation :
    Five Regional Remote Sensing Service Centres (RRSSCs) established under National Natural Resources Management System (NNRMS) by DOS at Bangalore, Jodhpur, Kharagpur (recently relocated to Kolkata), Dehradun and Nagpur have been integrated with NRSC and renamed as Regional Remote Sensing Centres (RRSCs) South, West, East, North and Central respectively on December 2, 2009.

  10. National Atmospheric Research Laboratory(NARL) is located at …………………..
    1.Umiam
    2.Gadanki
    3.Dehradun
    4.hiruvananthapuram
    5.None of these
    Answer –
    Explanation :
    NARL at Gadanki near Tirupati is an autonomous society supported by Department of Space.