Current Affairs PDF Sales

GK Questions – Science & Technology Set 15

Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for Banking exams and other competitive exams. We have included Some questions related to Science & Technology !!!

  1. The Ship ‘Grand Old Lady’ ____________ has retired from service
    1.INS Vikrant
    2.INS Kalvari
    3.INS Vikramaditya
    4.INS Viraat
    5.None of these
    Answer – 4.INS Viraat
    Explanation :
    INS Viraat -the ship, famously known as the ‘Grand Old Lady’, was with the British Royal Navy since 1959 before the Indian government bought it for Rs 6.5 crore in 1987.

  2. INS Tillanchang was commissioned at _______________
    1.Chennai
    2.Kochin
    3.Karwar
    4.Mumbai
    5.None of these
    Answer – 3.Karwar
    Explanation :
    INS Tillanchang, a Water Jet Fast Attack Craft (WJFAC) was commissioned into the Indian Navy by Vice Admiral Girish Luthra, the Flag Officer Commanding-in-Chief Western Naval Command, at Karwar .INS Tillanchang is the third ship of four follow-on WJFAC built by the Garden Reach Shipbuilders and Engineers (GRSE) Kolkata.

  3. The EchoStar 23 communications satellite launched by which space agency ?
    1.SpaceX
    2.JAXA
    3.CNSA
    4.ESA
    5.None of these
    Answer – 1.SpaceX
    Explanation :
    The SpaceX Falcon 9 rocket is launching from Kennedy Space Center’s Launch Complex 39A carrying the EchoStar 23 communications satellite for EchoStar Corporation

  4. The Vikram Sarabhai Space Centre is situated in which state of India ?
    1.Odisha
    2.Kerala
    3.Andhra Pradesh
    4.Rajasthan
    5.None of these
    Answer – 2.Kerala
    Explanation :
    The Vikram Sarabhai Space Centre is a major space research centre of the Indian Space Research Organisation, focusing on rocket and space vehicles for India’s satellite programme. It is located in Thiruvananthapuram, in the Indian state of Kerala.

  5. The GRAPES-3 experiment (or Gamma Ray Astronomy PeV EnergieS phase-3) located at ________
    1.Leh
    2.Ooty
    3.Hanle
    4.Bangalore
    5.None of these
    Answer – 2.Ooty
    Explanation :
    The GRAPES-3 experiment (or Gamma Ray Astronomy PeV EnergieS phase-3) located at Ooty in India started as a collaboration of the Indian Tata Institute of Fundamental Research and the Japanese Osaka City University, and now also includes the Japanese Nagoya Women’s University.

  6. The world’s largest artificial sun was set up by which country ?
    1.USA
    2.Morocco
    3.Russia
    4.Germany
    5.None of these
    Answer – 4.Germany
    Explanation :
    German scientists are switching on “the world’s largest artificial sun” in the hope that intense light sources can be used to generate climate-friendly fuel. The Synlight experiment in Jülich, about 19 miles west of Cologne, consists 149 souped-up film projector spotlights and produces light about 10,000 times the intensity of natural sunlight on Earth.

  7. China has launched its first cargo spacecraft ___________ recently
    1.Pujiang-1
    2.TanSat
    3.Tianzhou-1
    4.Tianhui 1B
    5.None of these
    Answer – 3.Tianzhou-1
    Explanation :
    China has launched its first cargo spacecraft, making further progress in its goal of establishing a permanently manned space station by 2022. The Tianzhou-1 cargo resupply spacecraft lifted off on Thursday evening on a Long March-7 Y2 rocket from the Wenchang Satellite Launch Centre in the southern island province of Hainan.

  8. NASA has launched its super pressure balloon from which country ?
    1.Australia
    2.New Zealand
    3.Finland
    4.Switzerland
    5.None of these
    Answer – 2.New Zealand
    Explanation :
    NASA successfully launched its football-stadium-sized, heavy-lift super pressure balloon (SPB) from Wanaka, New Zealand

  9. Which Airlines become first to use new satellite-based airplane tracking system ?
    1.Qatar Airways
    2.Malaysia Airlines
    3.Singapore Airlines
    4.Etihad Airways
    5.None of these
    Answer – 2.Malaysia Airlines
    Explanation :
    Malaysia Airlines will be first to use new satellite-based airplane tracking system. The airline will use a soon-to-be-launched satellite network to monitor its fleet in areas where there is currently no surveillance, including polar regions and remote areas of the oceans.

  10. Shijian-13, first high-throughput communications satellite was launched by which country ?
    1.USA
    2.Russia
    3.China
    4.North Korea
    5.None of these
    Answer – 3.China
    Explanation :
    Shijian-13, China’s first high-throughput communications satellite, was launched from Xichang Satellite Launch Center in southwest China’s Sichuan Province