Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for Banking exams and other competitive exams. We have included Some questions related to Science & Technology !!!

  1. The rocket Kuaizhou-1A (KZ-1A) launched by which country ?
    1.China
    2.Japan
    3.Mangolia
    4.Russia
    5.None of these
    Answer – 1.China
    Explanation :
    The rocket Kuaizhou-1A (KZ-1A) has sent three satellites into space in its first commercial mission .The rocket, carrying the satellite JL-1 and two CubeSats XY-S1 and Caton-1, blasted off from northwestern China’s Jiuquan Satellite Launch Center

  2. Pinaka is a multiple rocket launcher inducted into ____________
    1.Indian Army
    2.Indian Navy
    3.Indian Airforce
    4.All of these
    5.None of these
    Answer – 1.Indian Army
    Explanation :
    Pinaka is a multiple rocket launcher produced in India and developed by the Defence Research and Development Organisation (DRDO) for the Indian Army. The system has a maximum range of 40 km for Mark-I and 65 km for Mark-II

  3. Which become India’s first warship to have ATM onboard ?
    1.INS Chennai
    2.INS Vikramaditya
    3.INS Aditya
    4.INS Vikrant
    5.None of these
    Answer – 2.INS Vikramaditya
    Explanation :
    India’s biggest aircraft carrier ship INS Vikramaditya is set to make history by the becoming the nation’s first warship to have an ATM onboard the vessel via satellite.

  4. Which country has launched its first military communications satellite Kirameki-2 ?
    1.South Korea
    2.China
    3.Japan
    4.North Korea
    5.None of these
    Answer – 3.Japan
    Explanation :
    Japan launched Kirameki-2 communications satellite, which will enable it to quickly share information about ballistic missiles launched by North Korea or videos of Japanese troops deployed overseas.

  5. Surface-to- surface ballistic missile (SSM) ‘Ababeel’ is related with which country ?
    1.Nepal
    2.India
    3.Pakistan
    4.Sri Lanka
    5.None of these
    Answer – 3.Pakistan
    Explanation :
    Pakistan successfully conducted the first test flight of the ‘Ababeel’ surface-to- surface ballistic missile (SSM) capable of carrying a nuclear warhead up to 2,200 kms.

  6. ________________ was India’s  first dedicated multi-wavelength space observatory
    1.Swift
    2.Hubble
    3.Aerostat
    4.Astrosat
    5.None of these
    Answer – 4.Astrosat
    Explanation :
    Astrosat is India’s first dedicated multi-wavelength space observatory. It was launched on a PSLV-XL on 28 September 2015.

  7. INS____________ becomes India’s first ship to go green 
    1.Sandhayak
    2.Sutlej
    3.Darshak
    4.Sarvekshak
    5.None of these
    Answer – 4.Sarvekshak
    Explanation :
    Indian Navy’s survey vessel INS Sarvekshak, based at the Southern Naval Command in Kochi became the first naval ship to go green by installing a solar power system on board

  8. In February 2017, ISRO launched Cartosat-2 series satellite with how many satellites ?
    1.101
    2.105
    3.102
    4.104
    5.None of these
    Answer – 4.104
    Explanation :
    Indian Space Research Organisation’s (Isro) workhorse Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV) carry a record 104 satellites in a single mission on 15 February from the space centre at Sriharikota in Andhra Pradesh.

  9. India Vetiver Network (INVN) has launched in which state ?
    1.Karnataka
    2.Maharashtra
    3.Haryana
    4.Tamil Nadu
    5.None of these
    Answer – 4.Tamil Nadu
    Explanation :
    India Vetiver Network (INVN) has been launched at Tamil Nadu Agricultural University. INVN is a not-for-profit scientific network to promote vetiver in India.

  10. The weather satellite INSAT-3DR was launched in which year ?
    1.2014
    2.2015
    3.2016
    4.2017
    5.None of these
    Answer – 3.2016Explanation :
    INSAT-3DR is an Indian weather satellite built by the Indian Space Research Organisation and operated by the Indian National Satellite System