Hello Aspirants.

Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for Banking exams and other competitive exams. We have included Some questions related to Science & Technology !!!

  1. Which planet has highest number of moons ?
    1.Uranus
    2.Mars
    3.Saturn
    4.Jupiter
    5.Neptune
    Answer – 4.Jupiter
    Explanation :
    Jupiter has 67 moons or satellites. Jupiter is the fifth planet from the Sun and the largest in the Solar System.

  2. Phobos is related to ………………..
    1.Mars
    2.Earth
    3.Saturn
    4.Neptune
    5.None of these
    Answer – 1.Mars
    Explanation :
    Mars has two known satellites, Phobos and Deimos

  3. Which of the following is the second largest moon in the solar family ?
    1.Ganymede
    2.Deimos
    3.Titan
    4.Triton
    5.None of these
    Answer – 3.Titan
    Explanation :
    Titan (or Saturn VI) is the largest moon of Saturn. It is the second-largest moon in the Solar System, after Jupiter’s moon Ganymede

  4. ………………….. was the first Kuiper belt object to be discovered
    1.Charon
    2.Pluto
    3.Ceres
    4.Haumea
    5.None of these
    Answer – 2.Pluto
    Explanation :
    Pluto is a dwarf planet in the Kuiper belt, a ring of bodies beyond Neptune. It was the first Kuiper belt object to be discovered.

  5. Miranda is the moon of which planet ?
    1.Uranus
    2.Neptune
    3.Jupiter
    4.Saturn
    5.None of these
    Answer – 1.Uranus
    Explanation :
    Miranda or Uranus V is the smallest and innermost of Uranus’s five round satellites. Like the other large moons of Uranus, Miranda orbits close to its planet’s equatorial plane

  6. Which of the following has no moons ?
    1.Eris
    2.Haumea
    3.Makemake
    4.Ceres
    5.None of these
    Answer – 4.Ceres
    Explanation :
    Among the other dwarf planets, Ceres has no known moons. It is 90 percent certain that Ceres has no moons larger than 1 km in size, assuming that they would have the same albedo as Ceres itself.

  7. ……………….is a photograph of the Earth
    1.Blue Ball
    2.Blue Wall
    3.Blue Marble
    4.Blue circle
    5.None of these
    Answer – 3.Blue Marble
    Explanation :
    The Blue Marble is a photograph of the Earth, taken on December 7, 1972, by the crew of the Apollo 17 spacecraft, at a distance of about 45,000 kilometers (28,000 miles).

  8. NASA Satellite Camera Provides “EPIC” View of Earth. What is EPIC ?
    1.Earth Poly Imagine Camera
    2.Earth Polychromatic Imaging Camera
    3.Earth Polarise Imaging Camera
    4.Earth Polpular Imagination Camera
    5.None of these
    Answer – 2.Earth Polychromatic Imaging Camera
    Explanation :
    The color image of Earth was taken by NASA’s Earth Polychromatic Imaging Camera (EPIC), a four megapixel CCD camera and telescope. The image was generated by combining three separate images to create a photographic-quality image.The image was taken on July 6, 2015, showing North and Central America

  9. Which planet is also called as ‘ Lord of Heavens’ ?
    1.Saturn
    2.Mars
    3.Jupiter
    4.Uranus
    5.None of these
    Answer – 3.Jupiter
    Explanation :
    Jupiter, because it is named after the Roman God Jupiter, who was “Lord of the Heavens.”

  10. ……………. is also called as Green Planet
    1.Earth
    2.Neptune
    3.Jupiter
    4.Pluto
    5.None of these
    Answer – 2.Neptune
    Explanation :
    Neptune is called as green planet because of the colours of the planets the greeny gass in the atmosphere of the frozen planet uranus and the pure iceball that is neptune.