Current Affairs PDF Sales

GK Questions: Science & Technology – Set 10

Hello Aspirants.

Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for Banking exams and other competitive exams. We have included Some questions related to Science & Technology !!!

  1. Prithvi-II for the ……………………….
    1.Indian Army
    2.Indian Air Force
    3.Indian Navy
    4.All of these
    5.None of these
    Answer – 2.Indian Air Force
    Explanation :
    Prithvi-II(Sanskrit: pṛthvī “Earth”) is a tactical surface-to-surface short-range ballistic missile (SRBM) developed by DRDO of India under the Integrated Guided Missile Development Program (IGMDP). It is deployed by India’s Strategic Forces Command. It was developed with the Indian Air Force being the primary user.

  2. Dhanush developed for the which of the following ?
    1.Indian Army
    2.Indian Air Force
    3.Indian Navy
    4.All of these
    5.None of these
    Answer – 3.Indian Navy
    Explanation :
    Dhanush (Sanskrit: “Bow”) is a variant of the surface-to-surface/ship-to-ship Prithvi III missile, which has been developed for the Indian Navy.

  3. Barak-8 is a long-range anti-air and anti-missile naval defence system being developed jointly by …………………… and DRDO
    1.JAXA
    2.SpaceX
    3.ISRO
    4.IAI
    5.None of these
    Answer – 4.IAI
    Explanation :
    Barak-8 is a long-range anti-air and anti-missile naval defence system being developed jointly by Israel Aerospace Industries (IAI) and the Defence Research and Development Organisation (DRDO) of India

  4. Akash is a mid-range ……………………….. missile
    1.Surface to Surface
    2.Air to Air
    3.Surface to Air
    4.Air to Surface
    5.None of these
    Answer – 3.Surface to Air
    Explanation :
    Akash (sky) is a mid-range surface-to-air missile (SAM). It is medium range nuclear capable supersonic missile. Indigenously developed by Defence Research and Development Organisation (DRDO) under the Integrated Guided-Missile Development Programme (IGMDP).

  5. The world’s first robot lawyer named…………… has been employed by a US law firm BakerHostetler.
    1.GERTY
    2.ROSS
    3.BOSS
    4.CLANK
    5.None of these
    Answer – 2.ROSS
    Explanation :
    The world’s first robot lawyer named ‘ROSS’ has been employed by a US law firm Baker Hostetler.  The ‘ROSS’ robot is built upon IBM’s cognitive computer Watson. It will function using Watson’s cognitive computing and natural language processing capabilities.

  6. Who developed the World’s first water-based computer along with his team ?
    1.Nitya Anand
    2.Harish Chandra
    3.Anna Mani
    4.Manu Prakash
    5.None of these
    Answer – 4.Manu Prakash
    Explanation :
    Manu Prakash, an Indian-origin scientist, who is also credited with the discovery of the paper microscope, only last year, has once again stunned the world by developing the World’s first water-based computer along with his team, as published in the journal Nature Physics.

  7. Which is is a large telescope in space ?
    1.Hubble Space Telescope
    2.Kepler Space Telescope
    3.Spitzer Space Telescope
    4.James webb Space Telescope
    5.None of these
    Answer – 1.Hubble Space Telescope 
    Explanation :
    The Hubble Space Telescope is a large telescope in space. NASA launched Hubble in 1990. Hubble is as long as a large school bus.

  8. Olympus Mons is a very large shield volcano on which Planet ?
    1.Saturn
    2.Earth
    3.Jupiter
    4.Mars
    5.None of these
    Answer – 4.MarsExplanation :
    Olympus Mons is a very large shield volcano on the planet Mars. By one measure, it has a height of nearly 25 km (16 mi). Olympus Mons stands almost three times as tall as Mount Everest’s height above sea

  9. The first digital and programmable robot was invented by 
    1.Jerome Pearson
    2.George Devol
    3.Richard Baerwald
    4.Herbert Lochs
    5.None of these
    Answer – 2.George Devol
    Explanation :
    The first digital and programmable robot was invented by George Devol in 1954 and was named the Unimate. It was sold to General Motors in 1961 where it was used to lift pieces of hot metal from die casting machines at the Inland Fisher Guide Plant in the West Trenton section of Ewing Township, New Jersey

  10. Prithvi-I missile was inducted into the ……………… in 1994
    1.Indian Army
    2.Indian Air Force
    3.Indian Navy
    4.All of these
    5.None of these
    Answer – 1.Indian Army 
    Explanation :
    Prithvi (Sanskrit: pṛthvī “Earth”) is a tactical surface-to-surface short-range ballistic missile .This class of Prithvi missile was inducted into the Indian Army in 1994