Current Affairs PDF Sales

GK Questions: National Organizations – Set 7

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to India GK(National Organizations) !!!

  1. The Indians Rare Earth Limited located at ………………….
    1.Hyderabad
    2.Bangalore
    3.Mumbai
    4.New Delhi
    5.None of these
    Answer – 3.Mumbai
    Explanation :
    Indian Rare Earths Limited (IREL) is a government-owned corporation in India based in Mumbai.

  2. Which of the following is located in Jharkhand ?
    1.Physical Research Laboratory
    2.Tata Institute of Fundamental Research
    3.Equatorial Rocket Launching Station
    4.Uranium Corporation of India Ltd
    5.None of these
    Answer – 4.Uranium Corporation of India Ltd
    Explanation :
    Uranium Corporation of India (UCIL) is a centrally owned Public Sector Undertaking (PSU), under the Department of Atomic Energy for uranium mining and uranium processing. The corporation was founded in 1967 and is responsible for the mining and milling of uranium ore in India

  3. Hindustan Organic Chemical Ltd is located in ………………….
    1.Maharashtra
    2.Karnataka
    3.Madhya Pradesh
    4.Kerala
    5.None of these
    Answer – 1.MaharashtraExplanation :
    HINDUSTAN ORGANIC CHEMICALS LIMITEDHindustan Organic Chemicals Limited(HOCL) was set up by the Government of India in 1960

  4. ………………. is located in Kolkata
    1.National Institute of Occupational Health
    2.Vallabhai Patel Chest Institute
    3.All India Institute of Hygiene and Public Health
    4.National Institute of Communicable Diseases
    5.None of these
    Answer – 3.All India Institute of Hygiene and Public Health
    Explanation :
    All India Institute of Hygiene and Public Health (AIIH&PH), is a pioneering Indian institute for research and training in public health and allied sciences in Kolkata

  5. National Metallurgical Laboratory is located in …………………..
    1.Panaji
    2.Mysore
    3.Nagpur
    4.Jamshedpur
    5.None of these
    Answer – 4.Jamshedpur
    Explanation :
    National Metallurgical Laboratory is an Indian research center that functions under the aegis of Council of Scientific and Industrial Research.

  6. ……………………. Is located in New Delhi
    1.Heavy Vehicles Factory
    2.Hindustan Aeronautics Ltd
    3.Hindustan Prefab Ltd
    4.Hindustan Teleprinters Ltd
    5.None of these
    Answer – 3.Hindustan Prefab Ltd
    Explanation :
    The Hindustan Prefab Limited (HPL) has built a wide spectrum of civil engineering structures and has also supplied components for the building industry.

  7. Hindustan Zinc Ltd is located in ……………………
    1.Rajasthan
    2.West Bengal
    3.Madhya Pradesh
    4.Gujarat
    5.None of these
    Answer – 1.Rajasthan
    Explanation :
    Hindustan Zinc Ltd is located in  Rajasthan.Hindustan Zinc Limited (HZL) is an integrated mining and resources producer of zinc, lead

  8. Which of the following is located in Bengaluru ?
    1.Haffkine Institute
    2.School of Tropical Medicine
    3.National Institute of Yoga
    4.Bharat Electronics Ltd
    5.None of these
    Answer – 4.Bharat Electronics Ltd
    Explanation :
    Bharat Electronics Limited (BEL) was established at Bangalore, India, by the Government of India under the Ministry of Defence in 1954

  9. Institute of Pesticide Formulation Technology is located in which state ?
    1.Lucknow
    2.Guragon
    3.Hyderabad
    4.Chennai
    5.None of these
    Answer – 2.Guragon
    Explanation :
    Institute of Pesticide Formulation Technology. Established in May 1991 under the Department of Chemicals & Petrochemicals, Ministry of Chemicals & Fertilizers as an Autonomous Institution

  10. Thumba Equatorial Rocket launching station is located in …………
    1.Kerala
    2.Tamil Nadu
    3.Katrnataka
    4.Maharashtra
    5.None of these
    Answer – 1.Kerala
    Explanation :
    Thumba Equatorial Rocket launching station is located in Kerala.Thumba Equatorial Rocket Launch Station (TERLS) was established in 1962