Current Affairs PDF Sales

GK Questions: National Organizations – Set 6

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to India GK(National Organizations) !!!

  1. The Indian Grain Storage Management and Research Institute is located at………….
    1.Ranchi
    2.Mumbai
    3.Hapur
    4.Delhi
    5.None of these
    Answer – 3.Hapur
    Explanation :
    The Indian Grain Storage Management and Research Institute (IGMRI)is located at Hapur and its two field stations located at Hyderabad and Ludhiana

  2. Which of the following is located in New Delhi ?
    1.National Tuberculosis Institute
    2.National Institute of Nutrition
    3.School of Tropical Medicine
    4.National Academy of Medical Science
    5.None of these
    Answer – 4.National Academy of Medical Science
    Explanation :
    National Academy of Medical Sciences (India) is a unique institution which fosters and utilizes academic excellence as its resource to meet medical and social goals.It is located in New Delhi

  3. The Rail Wheel Factory is located in ……………….
    1.Chittaranjan
    2.Bengaluru
    3.Gwailor
    4.Mumbai
    5.None of these
    Answer – 2.Bengaluru
    Explanation :
    Rail Wheel Factory is a manufacturing unit of Indian Railways, producing wheels, axles and wheel sets of railroad wagons, coaches and locomotives for the use of Indian Railways and overseas customers is situated at Yelahanka, Bangalore

  4. …………………. is located in Pune
    1.The Central Water and Power Research Station
    2.Netaji Subash National Institute of Sports
    3.National Institute of Immunology
    4.National Sugar Research Institute
    5.None of these
    Answer – 1.The Central Water and Power Research Station
    Explanation :
    The Central Water and Power Research Station (CWPRS), Pune, was established in 1916 by the then Bombay Presidency as a “Special Irrigation Cell” with a limited mandate to modify irrigation practice to meet agricultural requirements.

  5. Uranium Corporation of India Limited is located in which state ?
    1.Maharashtra
    2.Uttarakhand
    3.Madhya Pradesh
    4.Jharkhand
    5.None of these
    Answer – 4.Jharkhand
    Explanation :
    The Jaduguda Mine is a uranium mine in Jaduguda village in the Purbi Singhbhum district of the Indian state of Jharkhand. It commenced operation in 1967 and was the first uranium mine in India. The deposits at this mine were discovered in 1951

  6. Which of the following is located in Tamil Nadu ?
    1.Security Paper Mill
    2.Hindustan Photo Films Manufacturing Company Ltd
    3.Heavy Machine Building Plant
    4.Hindustan Zinc Ltd
    5.None of these
    Answer – 2.Hindustan Photo Films Manufacturing Company Ltd
    Explanation :
    Hindustan Photo Films Manufacturing Company Limited (HPF) is an Indian-based public sector manufacturer of photographic films, cine films, X-Ray films, graphic arts films, photographic paper, and chemistry. It is based at Udhagamandalam, a hill station in Tamil Nadu.

  7. Centre for Social Forestry and Eco-rehabilitation is located in ………………..
    1.Dehradun
    2.Ranchi
    3.Allahabad
    4.Bhopal
    5.None of these
    Answer – 3.Allahabad
    Explanation :
    Centre for Social Forestry and Eco-Rehabilitation (CSFER).Allahabad was established in 1992 as an advanced centre under the umbrella of ICFRE, Dehradun.

  8. ……………………… is located in Odisha
    1.National Mangrove Genetic Resource Centre
    2.Animal Welfare Board of India
    3.Rashtriya Sanskrit Vidyapeetha
    4.Hindustan Aircraft Facory
    5.None of these
    Answer – 1.National Mangrove Genetic Resource Centre
    Explanation :
    The Government has established a National Mangrove Genetic Resources Centre in Orissa.

  9. Which of the following is located in Chandigarh ?
    1.National Institute of Oceanography
    2.National Law School of India University
    3.Central Mining Research Institute
    4.Central Scientific Instrument Organization
    5.None of these
    Answer – 4.Central Scientific Instrument Organization
    Explanation :
    Central Scientific Instruments Organisation is a national laboratory dedicated to research, design and development of scientific and industrial instruments.

  10. The Central Drug Research Institute is located in ……………………….
    1.Dhanbad
    2.Lucknow
    3.Nagpur
    4.Pilani
    5.None of these
    Answer – 2.Lucknow
    Explanation :
    The Central Drug Research Institute is a multidisciplinary research laboratory in Lucknow, India, employing scientific personnel from various areas of biomedical sciences