Current Affairs PDF Sales

GK Questions: National Organizations – Set 2

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to India GK(National Organizations) !!!

  1. Indian Diamond Institute located in …………………
    1.Surat
    2.Mumbai
    3.New Delhi
    4.Kolkata
    5.None of these
    Answer – 1.Surat
    Explanation :
    The Indian Diamond Institute (IDI) is a Government of India sponsored autonomous higher school of learning in the fields of diamonds, gems and jewellery in India.The Institute is located in Surat, Gujarat.

  2. Which of the following is located in Jabalpur ?
    1.Forest Research Institute
    2.National Institute of Hydrology
    3.Tele Communication Engineering Centre
    4.Bharat Ratna Bhim Rao Ambedkar Institute of Telecom Training
    5.None of these
    Answer – 4.Bharat Ratna Bhim Rao Ambedkar Institute of Telecom Training
    Explanation :
    Telecom Training Centre at Jabalpur, MP renamed as Bharat Ratna Bhim Rao Ambedkar Institute of Telecom Training (B.R.B.R.A.I.T.T.) from 30 May 1992 had its origin at Calcutta where it initially started functioning in the 1920s.

  3. Indian School of Business located in which city ?
    1.Ujjain
    2.New Delhi
    3.Hyderabad
    4.Mumbai
    5.None of these
    Answer – 3.Hyderabad
    Explanation :
    Indian School of Business, a private business school in India with campuses at Hyderabad and Mohali, is a non profit organization.

  4. …………………. is located in Mysore
    1.Rashtriya Sanskrit Sansthan
    2.Central Institute of Indian Languages
    3.School of Tropical Medicine
    4.Indian Institute of Chemical Technology
    5.None of these
    Answer – 2.Central Institute of Indian Languages
    Explanation :
    The Central Institute of Indian Languages (CIIL) is an Indian research and teaching institute based in Mysore, part of the Language Bureau of the Ministry of Human Resource Development.It was founded on 17 July 1969.

  5. Which of the following is located in Chennai ?
    1.National Institute of Siddha
    2.National Institute of Ayurveda
    3.National Institute of Homeopathy
    4.National Institute of Unani Medicine
    5.None of these
    Answer – 1.National Institute of Siddha
    Explanation :
    National Institute of Siddha is a premier institute of Siddha medicine situated at Tambaram, Chennai. It is one of the seven apex national-level educational institutions that promote excellence in Indian system of medicine and Ayurveda

  6. Moraji Desai National Institute of Yoga located in ………………..
    1.Bangalore
    2.Jaipur
    3.New Delhi
    4.Pune
    5.None of these
    Answer – 3.New Delhi
    Explanation :
    The Morarji Desai National Institute of Yoga (acronym MDNIY) is an autonomous, non profit making institute. The Institute is established by the Department of AYUSH, the Ministry of Health and Family Welfare, Government of India.It was located at New Delhi

  7. …………………… is located in Mumbai
    1.National Institute of Nutrition
    2.All India Institute of Medical Science
    3.Indian Cancer Research Institute
    4.Security Paper Mill
    5.None of these
    Answer – 3.Indian Cancer Research Institute
    Explanation :
    The Advanced Centre for Treatment, Research and Education in Cancer (ACTREC), located near the foothills of the Sahyadri mountain ranges in Kharghar, Navi Mumbai, was formally laid in May 1997 by Dr. R. Chidambaram, Chairman, AEC and Secretary, DAE. In August 2002, in its 50th year, CRI moved in toto from Mumbai to Navi Mumbai

  8. Which of the following is placed at Pune ?
    1.National Physical Laboratory
    2.Indian Institute of Mass Communication
    3.National Biological Laboratory
    4.Film & Television Institute of India
    5.None of these
    Answer – 4.Film & Television Institute of India
    Explanation :
    The Film and Television Institute of India is an autonomous institute under the Ministry of Information and Broadcasting of the Government of India and aided by the Central Government of India.

  9. Which is located in Dhanbad ?
    1.National Tuberculosis Institute
    2.Centre for Wind Energy Technology
    3.Centre for Mining Environment
    4.Haffkine Institute
    5.None of these
    Answer – 3.Centre for Mining Environment
    Explanation :
    The Centre for Mining Environment(CME) was established in 1987 at the Indian School of Mines, Dhanbad with the objective of carrying out research and training in the area of Mining Environment. A Monitoring Committee functioning under the Chairmanship of Secretary (E&F) oversees and guides the research work of the Centre.

  10. The Bureau of Indian Standards located in which of the following city ?
    1.Bangalore
    2.Hyderabad
    3.Mumbai
    4.New Delhi
    5.None of these
    Answer – 4.New Delhi
    Explanation :
    The Bureau of Indian Standards (BIS) is the national Standards Body of India working under the aegis of Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution, Government of India. It is established by the Bureau of Indian Standards Act, 1986 which came into effect on 23 December 1986