Current Affairs PDF Sales

GK Questions: National Organizations – Set 1

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to India GK(National Organizations) !!!

  1. The Indian Agriculture Research Institute was located in ………….
    1.Mumbai
    2.New Delhi
    3.Cuttak
    4.Hyderabad
    5.None of these
    Answer – 2.New Delhi
    Explanation :
    The Indian Agricultural Research Institute (IARI) commonly known as Pusa Institute is India’s premier national Institute for agricultural research, education and extension.It was located in New Delhi

  2. Which of the following is located in Cuttack ?
    1.Integrated Fisheries Project
    2.Animal Health Institute
    3.Central Rice Research Institute
    4.Central Tobacco Research Institute
    5.None of these
    Answer – 3.Central Rice Research Institute
    Explanation :
    The National Rice Research Institute is situated near Bidyadharpur village on the Cuttack-Paradip Road, Odisha, India. It is one of the premier national research institutes under the Indian Council of Agricultural Research.

  3. The Indian Institute of Sugarcane Research located in which state ?
    1.Madhya Pradesh
    2.Uttar Pradesh
    3.West Bengal
    4.Tamil Nadu
    5.None of these
    Answer – 2.Uttar Pradesh
    Explanation :
    The Indian Institute of Sugarcane Research (acronym IISR) is an autonomous institute of higher learning, established under the umbrella of Indian Council of Agricultural Research (ICAR) by the Ministry of Agriculture, Government of India for advanced research in sugar cane agriculture. The Institute is located on Raibareli Road, Dilkusha in Lucknow, Uttar Pradesh.

  4. Which is located at Bhubaneshwar ?
    1.Central Institute of Fresh Water Agriculture
    2.Disease  Investigation Laboratory
    3.Locust Warning Organization
    4.Integrated Fisheries Project
    5.None of these
    Answer – 1.Central Institute of Fresh Water Agriculture
    Explanation :
    Central Institute of Fresh Water Agriculture located at Bhubaneshwar.It is a premier research Institute on freshwater aquaculture in the country under the aegeis of the Indian Council of Agricultural Research (ICAR), New Delhi.

  5. The Central Potato Research Institute located at ……………….
    1.Hissar
    2.Coimbatore
    3.Izzatnagar
    4.Cochin
    5.None of these
    Answer – 3.Izzatnagar
    Explanation :
    The Government of India established the ICAR-Central Potato Research Institute in the year 1949 at Izzatnagar to harness the potential of this promising crop for food security.

  6. Which of the following Institute located in Nagpur ?
    1.Central Institute of Cotton Research
    2.Central Tobacco Research  Institute
    3.Central Sugarcane Research  Institute
    4.National Centre of Organic Farming
    5.None of these
    Answer – 1.Central Institute of Cotton Research
    Explanation :
    Central Institute for Cotton Research abbr. CICR is central research institute established (in 1976) by the Indian Council of Agricultural Research in Nagpur

  7. The Central Soil Salinity Research institute in which place ?
    1.Karnal
    2.Port Blair
    3.Bareilly
    4.Surat
    5.None of these
    Answer – 1.Karnal
    Explanation :
    The Central Soil Salinity Research Institute (acronym CSSRI) is an autonomous institute of higher learning, established under the umbrella of Indian Council of Agricultural Research (ICAR) by the Ministry of Agriculture, Government of India for advanced research in the field of soil sciences. The Institute is located on Kachawa Road in Karnal, in the state of Haryana.

  8. Advanced Level Telecom Centre located in ……………………
    1.Jabalpur
    2.Ghaziabad
    3.Bhopal
    4.Hyderabad
    5.None of these
    Answer – 2.Ghaziabad
    Explanation :
    Advanced Level Telecom Training Centre (ALTTC) at Ghaziabad. It was set up in 1975-76 with the assistance of UNDP to meet the continuing and long term need for high level technical personnel required for planning and development of ever expanding telecom network and service in the country.

  9. …………………. Board is located in Bangalore
    1.Tea Board
    2.Indian Diamond Institute
    3.Tobacco Board
    4.Coffee Board
    5.None of these
    Answer – 4.Coffee Board
    Explanation :
    The Coffee Board of India is an organisation managed by the Ministry of Commerce and Industry of the government of India to promote coffee production in India. The board was set up by an act of parliament in 1942.

  10. Which is located in Dehradun ?
    1.Indian Statistical Institute
    2.Centre of Wind Energy Technology
    3.Forest Survey of India
    4.National Institute of Hydrology
    5.None of these
    Answer – 3.Forest Survey of India
    Explanation :
    Forest Survey of India (FSI) is a government organization in India under the union Ministry of Environment and Forests for conducting forest surveys and studies. The organization came into being in June, 1981.It is headquartered at Dehradun, Uttarakhand, India.