Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for SBI, IBPS, RBI, SSC, UPSC and other competitive exams. We have created Some questions related to Indian GK(Indian Polity) !!!

Click Here To Attend Indian Polity Quiz

  1. Gram Nyayalayas Act came into force from which year ?
    1.2008
    2.2009
    3.2010
    4.2011
    5.None of these
    Answer – 2.2009
    Explanation :
    Gram Nyayalayas Act, 2008 is an Act of Parliament of India enacted for establishment of Gram Nyayalayas or village courts for speedy and easy access to justice system in the rural areas of India. The Act came into force from 2 October 2009.

  2. Gram Nyayalaya headquartered at every __________
    1.Districts
    2.Taluks
    3.Villages
    4.Punchayat
    5.None of these
    Answer – 4.Punchayat
    Explanation :
    Gram Nyayalaya are established generally at headquarter of every Panchayat at intermediate level or a group of contiguous panchayat in a district where there is no panchayat at intermediate level

  3. Negotiable Instruments Act was initially drafted by which of the following ?
    1.1st India Law Commission
    2.2nd India Law Commission
    3.3rd India Law Commission
    4.4th India Law Commission
    5.None of these
    Answer – 3.3rd India Law Commission
    Explanation :
    Negotiable Instruments Act was originally drafted in 1866 by the 3rd India Law Commission and introduced in December, 1867 in the Council and it was referred to a Select Committee.

  4. In Modern era Hundi served as which type of Cheques ?
    1.Travellers Cheques
    2.Gift Cheques
    3.Self Cheques
    4.Business Cheques
    5.None of these
    Answer – 1.Travellers Cheques
    Explanation :
    The most important class of Credit Instruments that evolved in India were termed Hundi. In Modern era Hundi served as Travellers Cheques.

  5. In Banking, What is PDC ?
    1.Pre Derivative Cheque
    2.Post Demand Cheque
    3.Pre Dated Cheque
    4.Post Dated Cheque
    5.None of these
    Answer – 4.Post Dated Cheque
    Explanation :
    In banking, post-dated cheque is a cheque written by the drawer (payer) for a date in the future.

  6. According to _____________ section of the Negotiable Instruments Act, “A negotiable instrument means a promissory note, bill of exchange or cheque payable either to order or to bearer
    1.Section 10
    2.Section 7
    3.Section 11
    4.Section 13
    5.None of these
    Answer – 4.Section 13
    Explanation :
    According to Section 13 of the Negotiable Instruments Act, “A negotiable instrument means a promissory note, bill of exchange or cheque payable either to order or to bearer

  7. In 1982, First Lok Adalat was held in which state ?
    1.Maharashtra
    2.Haryana
    3.Gujarat
    4.Punjab
    5.None of these
    Answer – 3.Gujarat
    Explanation :
    Lok Adalats (people’s courts) settle dispute through conciliation and compromise. The First Lok Adalat was held in Una city in Junagarh district of Gujarat in 1982.

  8. IIIT Public Private Partnership Bill 2017 allow how many IIITs to be established on a PPP model ?
    1.12
    2.15
    3.13
    4.16
    5.None of these
    Answer – 2.15
    Explanation :
    Lok Sabha passes the Indian Institute of Information Technology Public Private Partnership Bill 2017 that seeks to allow 15 IIITs established on a PPP model to grant degrees

  9. Cheque bearing Not Negotiable described in which section of Negotiable Instruments Act ?
    1.Section 126
    2.Section 124
    3.Section 130
    4.Section 123
    5.None of these
    Answer – 3.Section 130
    Explanation :
    Section 130 Cheque bearing Not Negotiable – A person taking a cheque crossed generally or specially, bearing in either case the words not negotiable, shall not have, and shall not be capable of giving, a better title to the cheque than that which the person from whom he took it had.

  10. Negotiable Instruments means Local extent, Saving of usage relating to hundis, etc., Commencement according to which section ?
    1.Section 1
    2.Section 2
    3.Section 3
    4.Section 4
    5.None of these
    Answer – 1.Section 1
    Explanation :
    According to Section 1 Negotiable Instruments means Local extent, Saving of usage relating to hundis, etc., Commencement.