Current Affairs PDF Sales

GK Questions: Indian Polity – Set 3

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to Indian GK(Indian Polity) !!!

  1. How many members are nominated by the president of India to the Rajya Sabha ?
    1.Five
    2.Twelve
    3.Eleven
    4.Nine
    5.None of these
    Answer – 2.Twelve
    Explanation :
    Under article 80 of the Constitution, the Council of States (Rajya Sabha) is composed of not more than 250 members, of whom 12 are nominated by the President of India.

  2. Members of the Lok sabha are elected for a period of ……………………
    1.5 years
    2.3 years
    3.4 years
    4.10years
    5.None of these
    Answer – 1.5 years
    Explanation :
    Members of the Lok Sabha are directly elected by the people of India.  The general term of the Lok Sabha is 5 years

  3. ………………………………. is presided by a non-member
    1.Vidhan Sabha
    2.Lok Sabha
    3.Rajya Sabha
    4.Vidhya Parishad
    5.None of these
    Answer – 3.Rajya Sabha
    Explanation :
    Rajya Sabha  is presided by a non-member

  4. The members of Lok Sabha are elected and represented on the basis of………….
    1.Literacy rate
    2.Community
    3.Area
    4.Population
    5.None of these
    Answer – 4.Population
    Explanation :
    The Lok Sabha, as per the Constitution, consists of not more than five hundred and thirty members chosen by direct election from territorial constituencies in the States, not more than twenty members to represent the Union Territories [Article 81] and not more than two members of the Anglo-Indian Community.

  5. Twelve members are nominated by thePresident of Indiato Rajya Sabha.having special knowledge in various areas like ……………………
    1.Literature, Science, Art, Social service
    2.Art, Sports, Law and Economics
    3.Literature, Law, Art, Philosophy and Social Work
    4.Literature, Science,Law and Science & Technology
    5.None of these
    Answer – 1.Literature, Science, Art, Social science service
    Explanation :
    Under article 80 of the Constitution, the Council of States (Rajya Sabha) is composed of not more than 250 members, of whom 12 are nominated by the President of India from amongst persons who have special knowledge or practical experience in respect of such matters as literature, science, art and social service.

  6. Members of Lok Sabha are elected by the way of ………………..
    1.By the PM
    2.By the state legislature
    3.Nominations
    4.People’s representation
    5.None of these
    Answer – 4.People’s representation
    Explanation :
    Members of Lok Sabha are elected by the way of People’s representation

  7. What is the minimum period permissible between two sessions of Parliaments ?
    1.60 days
    2.90days
    3.100days
    4.12days
    5.None of these
    Answer – 2.90days
    Explanation :
    The Constitution empowers the president to summon each House at such intervals that there should not be more than a six-month gap between the two sessions. Hence the Parliament must meet at least twice a year.The minimum period permissible between two sessions of Parliaments is 3 months and maximum 6 months.

  8. The time immediately following the Question Hour has come to be known as ………………………
    1.Zero Hour
    2.Question Hour
    3.Peak Hour
    4.Listen Hour
    5.None of these
    Answer – 1.Zero Hour
    Explanation :
    The time immediately following the Question Hour has come to be known as “Zero Hour”. It starts at around 12 noon (hence the name) and members can, with prior notice to the Speaker, raise issues of importance during this time. Typically, discussions on important Bills, the Budget, and other issues of national importance take place from 2pm onwards.

  9. Budget session take place in a year  of  ……………………………….
    1.November to mid December
    2.July to September
    3.February to May
    4.May to June
    5.None of these
    Answer – 3.February to May.
    Explanation :
    Budget session: February to May.
    Monsoon session: July to September.
    Winter session: November to mid December.

  10. …………………… session take place in a year  of  July to September
    1.Winter
    2.Monsoon
    3.Summer
    4.Budget
    5.None of these
    Answer – 2.Monsson
    Explanation :
    Budget session: February to May.
    Monsoon session: July to September.
    Winter session: November to mid December.