Current Affairs PDF Sales

GK Questions: Indian Polity – Set 17

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to Indian GK(Indian Polity) !!!

  1. Who is the head to transact the business of Lok Sabha ?
    1.Financial Minister
    2.Prime Minister
    3.Speaker of Lok Sabha
    4.President
    5.None of these
    Answer – 3.Speaker of Lok Sabha
    Explanation :
    Speaker of Lok Sabha is the head to transact the business of Lok Sabha

  2. The Seventh Schedule of the Constitution of India contains provisions regarding
    1.Union
    2.State
    3.Concurrent Lists
    4.All of these
    5.None of these
    Answer – 4.All of these
    Explanation :
    Seventh Schedule of the Constitution of India contains provisions regarding Union,State and Concurrent Lists

  3. The term ‘Law’ used in the phrase ‘ Rule Law’ refers to ……………………
    1.Environmental Law
    2.Common Law
    3.Tax Law
    4.Criminal Law
    5.None of these
    Answer – 2.Common Law
    Explanation :
    The term common law is confusing as it has different meanings depending on the context. So it could be used to refer to law crafted by judges when they decide

  4. The Concept of Concurrent list in Indian Constitution is borrowed from the constitution of ……………………………….
    1.Australia
    2.German
    3.Canada
    4.France
    5.None of these
    Answer – 1.Australia
    Explanation :
    From AUSTRALIA => Concurrent list Language of the preamble Provision regarding trade, commerce and intercourse

  5. In which year the Metropolitan Council of Delhi was replaced by a 70 member legislative assembly ?
    1.1986
    2.1992
    3.1995
    4.1989
    5.None of these
    Answer – 2.1992
    Explanation :
    Delhi became National Capital Territory of Delhi on February 1992 under the 69th Amendment Act.Council (with 56 seats) was replaced by a 70 member Legislative Assembly.

  6. Who has right to declare any area as a Scheduled Area ?
    1.Supreme Court Judge
    2.Prime Mininster
    3.Vice – president
    4.President
    5.None of these
    Answer – 4.President
    Explanation :
    The right to declare any area as a Scheduled Area rests with the President and is subject to legislation by the Parliament.

  7. Whose consent is required for a money bill to originate in the state legislature ?
    1.Chief Minister
    2.Governor
    3.High Court Judge
    4.Finance Minister
    5.None of these
    Answer – 2.Governor
    Explanation :
    A money bill can be introduced only on prior recommendations of the President)governor in case of state)

  8. What is the minimum age qualification for a member of Rajya Sabha ?
    1.30
    2.25
    3.27
    4.35
    5.None of these
    Answer – 1.30
    Explanation :
    The minimum age qualification for a member of Rajya Sabha is 30

  9. The minimum age qualification for a member of Rajya Sabha is 309…………………. Was the first state in India where emergency was imposed due to failure of Constitutional Machinery of the State ?
    1.J & K
    2.Haryana
    3.Punjab
    4.Rajasthan
    5.None of these
    Answer – 3.Punjab
    Explanation :
    Punjab was the first state in India where emergency was imposed due to failure of Constitutional Machinery of the State

  10. Uttaranchal was renamed as Uttarakhand in ……………………………..
    1.1998
    2.2002
    3.2005
    4.2007
    5.None of these
    Answer – 4.2007
    Explanation :
    In August 2006, India’s Union Cabinet assented to the demands of the Uttaranchal state assembly and leading members of the Uttarakhand statehood movement to rename Uttaranchal state as Uttarakhand. The bill was passed by Parliament and signed into law by then President A. P. J. Abdul Kalam in December 2006, and since January 1, 2007 the state is known as Uttarakhand.