Current Affairs PDF Sales

GK Questions: Indian Geography(Power Plants) – Set 4

Hello Aspirants. Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to Indian Geography(Hydroelectric Power Plants) !!!

  1. Narora Atomic Power Station is located in which state ?
    1.Gujarat
    2.Rajasthan
    3.Maharashtra
    4.Uttar Pradesh
    5.None of these
    Answer – 4. Uttar Pradesh
    Explanation :
    Narora Atomic Power Station is located at Bulandshahar District of Uttar Pradesh. Narora Atomic Power Station started operating from 1 January, 1991 and unit 2 started operating from year 1992.

  2. Which of the following Atomic Power Station is located in Tamilnadu ?
    1.Kudankulam Nuclear Power Plant
    2.Kakrapar Atomic Power Station
    3.Tarapur Atomic Power Station
    4.Kaiga Nuclear Power Plant
    5.None of these
    Answer – 1.Kudankulam Nuclear Power Plant
    Explanation :
    Kundankulam Nuclear Power Plant is located Tirunelveli district of Tamil Nadu. The construction of plant was started from 31 March, 2002 and started operating from year 2013.It is first nuclear power plant to use the imported PWR technology.

  3. Rawatbhata Atomic Power Station is located in ……………………..
    1.Tamilnadu
    2.Karnataka
    3.Rajasthan
    4.Maharashtra
    5.None of these
    Answer – 3.Rajasthan
    Explanation :
    Rawatbhata Atomic Power Station is located at Rawatbhata of the state Rajasthan and is also known as Rawatbhata Atomic Power Station.
    Rajasthan Atomic Power station (RAPS) construction was started in year 1963 and the plant started operation from year 1973.

  4. ……………………………. is India’s first and largest atomic power station.
    1.Tarapur Atomic Power Station
    2.Madras Atomic Power Station
    3.Kaiga Nuclear Power Plant
    4.Rawatbhata Atomic Power Station
    5.None of these
    Answer – 1.Tarapur Atomic Power Station
    Explanation :
    Tarapur Atomic Power Station is India’s first and largest atomic power station. It is located near Boisar of Thane District of Maharashtra.
    Tarapur Atomic Project was started in year 1962 and the plant started operating from year 1969. For the construction of the TAPS a contract was signed in between Government of India, United States and International Atomic Energy Agency.

  5. Kalpakkam Atomic Power Station located in which state ?
    1.Karnataka
    2.Tamilnadu
    3.Kerala
    4.Andhra Pradesh
    5.None of these
    Answer – 2.Tamilnadu
    Explanation :
    Kalpakkam Atomic Power Station is located at Kalpakkam south of Chennai, Tamil Nadu. Kalpakkam Atomic Power Station is also known as Madras Atomic Power Station (MAPS).
    MAPS construction started in year 1970 and started operating from 24 January, 1984.

  6. Which is located in Karnataka ?
    1.Narora Atomic Power Station
    2.Kakrapar Atomic Power Station
    3.Rawatbhata Atomic Power Station
    4 Kaiga Nuclear Power Plant
    5.None of these
    Answer – 4 Kaiga Nuclear Power Plant
    Explanation :
    Kaiga Atomic Power Station (KAPS) is located at Uttar Kannada district of Karnataka. KAPS construction started in year 1989 and started operating from 16 November, 2000.
    Kaiga Atomic Power station is the third largest nuclear power plant in India. KAPS has total four pressurized heavy water reactors with capacity of 220 MW each.

  7. Kakrapar Atomic Power Station located in …………………
    1.Uttara Pradesh
    2.Karnataka
    3.Gujarat
    4.Tamilnadu
    5.None of these
    Answer – 3.Gujarat
    Explanation :
    Kakrapar Atomic Power Station (KAPS) is situated at near Surat city of state Gujarat. Kakrapar Atomic Station was started constructing from year 1984 and started operating from 6 May, 1993.

  8. Banswara Atomic Power Station located in which of the following state ?
    1.Rajasthan
    2.Gujarat
    3.Madhya Pradesh
    4.Maharashtra
    5.None of these
    Answer – 1.Rajasthan
    Explanation :
    Banswara Atomic Power Station constructed at Banswara city in Rajasthan

  9. Atomic energy institute at Trombay was setup in 1954 and renamed as Bhaba Atomic Research Center in ………………………
    1.1980
    2.1956
    3.1972
    4.1967
    5.None of these
    Answer – 4.1967
    Explanation :
    The Bhabha Atomic Research Centre (BARC) is India’s premier nuclear research facility based in Trombay, Mumbai,Maharashtra. BARC is a multi-disciplinary research centre with extensive infrastructure for advanced research and development covering the entire spectrum of nuclear science, engineering and related areas.

  10. The first heavy water plant was set up in ……………………….. in 1962
    1.Girye
    2.Nangal
    3.Kota
    4.Nellore
    5.None of these
    Answer – 2.Nangal
    Explanation :
    The Department of Atomic Energy(DAE) commissioned the first Heavy Water Plant in India at Nangal, Punjab, India in the premises of National Fertilisers Limited (NFL) in 1962.