Current Affairs PDF Sales

GK Questions: Indian Geography(Power Plants) – Set 2

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for Banking exams and other competitive exams. We have created Some questions related to India Geography(power plants) !!!

  1. Damanjodi Wind Power Plant is located in which state ?
    1.Tamilnadu
    2.Rajasthan
    3.Odisha
    4.Kerala
    5.None of these
    Answer – 3.Odisha
    Explanation :
    IT’s producer is Suzlon Energy Ltd – 99MW, located in Odisha

  2. Kethanur Wind farm is located in …………………. State
    1.Tamilnadu
    2.Karnataka
    3.Kerala
    4.Andhra Pradesh
    5.None of these
    Answer – 2.Karnataka
    Explanation :
    Kethanur Wind farm – 11MW

  3. Which of the following wind power plant located in Maharashtra ?
    1.Vankusawade Wind Park
    2.Sipla Wind Power Plant
    3.Kayathar Subhash Wind Power Plant
    4.Puthlur RCI
    5.None of these
    Answer – 1.Vankusawade Wind Park
    Explanation :
    It’s producer is Suzlon Energy – 259MW , located at Satara in MP

  4. ………………………………. is located in Tamilnadu
    1.Kayathar Subhash Wind Power Plant
    2.Muppandal Wind Power Plant
    3.Perungudi Newam Wind Power Plant
    4.Gudimangalam Wind Power Plant
    5.All the above
    Answer – 5.All the above
    Explanation :
    Tamilnadu’s wind power capacity is around 35% of India’s total  – 7455.2MW
    Tamilnadu is the top wind producer in India.

  5. Lamda Danida Wind Power Plant is located in which state ?
    1.Karnataka
    2.Gujarat
    3.Maharashtra
    4.Rajasthan
    5.None of these
    Answer – 2.Gujarat
    Explanation :
    It’s producer is Danida India -15MW, located in Lamda, Gujarat

  6. Dangiri Wind Farm is located in which of the following state ?
    1.Kerala
    2.Odisha
    3.Tamilnadu
    4.Rajasthan
    5.None of these
    Answer – 4.Rajasthan
    Explanation :
    It’s producer is Oil India Ltd -54MW , located in Rajasthan(Jaiselmer)

  7. Which of the following wind power plant is located in Karnataka ?
    1.Acciona Tuppadahalli
    2.Muppandal
    3.Jamgudrani
    4.Lamda Danida
    5.None of these
    Answer – 1.Acciona Tuppadahalli
    Explanation :
    It’s Producer is Tuppadahalli Energy India Pvt Ltd -56.1MW located in Karnataka

  8. APSRTC Wind power plant is located in which of the following state ?
    1.Kerala
    2.Telangana
    3.Andhra Pradesh
    4.Odisha
    5.None of these
    Answer – 2.Telangana
    Explanation :
    Andhra Pradesh State Road Transport – 10MW.It is located in Hyderabad

  9. Shalivahana Wind power plant in located in ………………….
    1.West Bengal
    2.Madhya Pradesh
    3.Tamilnadu
    4.Rajasthan
    5.None of these
    Answer – 3.Tamilnadu
    Explanation :
    Shalivahana Wind producer is Shalivahana Green Energy – 20.4MW. Ltd.It is located at Tripur in TN.

  10. Which of the power plant is located in Madhya Pradesh ?  
    1.Kethanur Wind Farm
    2.Jamgudrani Wind power plant
    3.Saundatti Wind power plant
    4.Ramakkalmedu Wind power plant
    5.None of these
    Answer – 2.Jamgudrani Wind power plant
    Explanation :
    Jamgudrani MP produucer is MP Windfarms – 14MW.It is located at Dewas in MP