Current Affairs PDF Sales

GK Questions: Indian Geography(National Parks) – Set 24

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to India GK(Indian Geography)!!! 

Click Here to Read National Parks List (state-wise )

  1. Balphakram National Park located in which state ?
    1.Karnataka
    2.Jharkhand
    3.Maharashtra
    4.Meghalaya
    5.None of these
    Answer – 4.Meghalaya
    Explanation :
    Balpakram National Park is a national park ranging from under 200 to over 800 meters above sea level, near the Garo Hills in Meghalaya.

  2. Satpura National Park is situated in
    1.Himachal Pradesh
    2.Andhra Pradesh
    3.Madhya Pradesh
    4.Kerala
    5.None of these
    Answer – 3.Madhya Pradesh
    Explanation :
    Satpura National Park is located in the Hoshangabad district of Madhya Pradesh in India. Its name is derived from the Satpura range.

  3. Which of the following is located in Odisha ?
    1.Orang National Park
    2.Bhitarkanika National Park
    3.Vansda National Park
    4.South Button National Park
    5.None of these
    Answer – 2.Bhitarkanika National Park
    Explanation :
    Bhitarkanika National Park is a national park located in the Kendrapara District Odisha in eastern India.It has been designated as a National Park since 1998.

  4. The Gulf of Mannar Marine National Park is related to which state ?
    1.West Bengal
    2.Karnataka
    3.Tamil Nadu
    4.Assam
    5.None of these
    Answer – 3.Tamil Nadu
    Explanation :
    The Gulf of Mannar Marine National Park is a protected area of India consisting of 21 small islands and adjacent coral reefs in the Gulf of Mannar in the Indian Ocean

  5. Pin Valley National Park is located in which state of India?
    1.Himachal Pradesh
    2.J & K
    3.Punjab
    4.Gujarat
    5.None of these
    Answer – 1.Himachal Pradesh
    Explanation :
    Pin Valley National Park is a National park of India located within the Lahaul and Spiti district, in the state of Himachal Pradesh.

  6. Which of the following is not correct ?
    1.Harike Wetland-Punjab
    2.Kalesar National Park-Haryana
    3.Indravati National Park – Chhattisgarh
    4.Orang National Park – Uttar Pradesh
    5.None of these
    Answer – 4.Orang National Park – Uttar Pradesh
    Explanation :
    The Orang National Park, located on the north bank of the Brahmaputra River in the Darrang and Sonitpur districts of Assam, India.

  7. Which is located in Uttarakhand ?
    1.Saddle Peak National Park
    2.Chandoli National Park
    3.Khangchendzonga Park
    4.Gangotri National Park
    5.None of these
    Answer – 4.Gangotri National Park
    Explanation :
    Gangotri National Park is a national park located in Uttarkashi District Uttarakhand, India

  8. Sanjay Gandhi National Park located in
    1.Karnataka
    2.Tamil Nadu
    3.Maharashtra
    4.Odiaha
    5.None of these
    Answer – 3.Maharashtra
    Explanation :
    Sanjay Gandhi National Park, previously Borivali National Park, is a large protected area in the northern part of Mumbai city in Maharashtra State in India.

  9. Which of the following is correct ?
    1.Kalesar National Park – Meghalaya
    2.Periyar National Park – Tamil Nadu
    3.Manas National Park – Bihar
    4.Darrah National Park – Rajasthan
    5.None of these
    Answer – 4.Darrah National Park – Rajasthan
    Explanation :
    Darrah National Park in Rajasthan, India is a national park established in 2004 consisting of three wildlife sanctuaries in Rajasthan

  10. Hemis National Park is related to which state of India ?
    1.J & K
    2.Sikkim
    3.Assam
    4.Arunachal Pradesh
    5.None of these
    Answer – 1.J & K
    Explanation :
    Hemis National Park is a high altitude national park in the eastern Ladakh region of the state of Jammu and Kashmir in India