Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to India GK(Indian Geography)!!! 

  1. World’s highest rail bridge to be built in which state of India ?
    1.J & K
    2.Haryana
    3.Karantaka
    4.Madhya Pradesh
    5.None of these
    Answer – 1.J & K
    Explanation :
    World’s highest rail bridge on Chenab to come up in 2 years in Jammu & Kashmir

  2. Gonda is a city of ______________
    1.Gujarat
    2.West Bengal
    3.Maharashtra
    4.Uttar Pradesh
    5.None of these
    Answer – 4.Uttar Pradesh
    Explanation :
    Gonda in UP was adjudged the dirtiest city in the country and was ranked 434th in the list. UP has 25 cities in the bottom of the list.

  3. The Banganapalle mango is cultivated in which Indian state ?
    1.Tamil Nadu
    2.Andhra Pradesh
    3.Kerala
    4.Meghlaya
    5.None of these
    Answer – 2.Andhra Pradesh
    Explanation :
    After a long wait, the Banganapalle mango has received the geographical indication (GI) tag, making Andhra Pradesh the owner of the variety that originates in its Kurnool district.

  4. First Aquatic Rainbow Technology Park (ARTP) of India to come up at which city ?
    1.Kolkata
    2.Lucknow
    3.Chennai
    4.Mumbai
    5.None of these
    Answer – 3.Chennai
    Explanation :
    India’s first Aquatic Rainbow Technology Park (ARTP) will be set up in Chennai within three months. Tamil Nadu is the second largest exporter of ornamental fish after West Bengal.

  5. India’s first underwater tunnel built on which river ?
    1.Chenab river
    2.Jhelum river
    3.Godaveri river
    4.Hooghly river
    5.None of these
    Answer – 4.Hooghly river
    Explanation :
    India’s first underwater tunnel for Howrah-Kolkata Metro to be completed .The tunnelling work under the Hooghly river, the first such underwater tunnel in India, for the Howrah-Kolkata metro line

  6. Dailong village is situated in ________________
    1.Gujarat
    2.Jharkhand
    3.Manipur
    4.Mizoram
    5.None of these
    Answer – 3.Manipur
    Explanation :
    The Manipur government has declared Dailong village of Tamenglong district as a Biodiversity Heritage Site of the state

  7. The Palladium Cinema site is located in ____________
    1.Rajasthan
    2.J & K
    3.Haryana
    4.Gujarat
    5.None of these
    Answer – 2.J & K
    Explanation :
    The Palladium Cinema site at Lal Chowk of Srinagar will be developed as a heritage museum soon.

  8. Which state became the first state to launch a special awareness drive to ensure that transgenders in the state register as voters in greater numbers ?
    1.Maharashtra
    2.Tamil Nadu
    3.Telangana
    4.Kerala
    5.None of these
    Answer – 1.Maharashtra
    Explanation :
    Maharashtra became the first state to launch a special awareness drive to ensure that transgenders in the state register as voters in greater numbers. The state branch of the Election Commission of India (ECI) will launch the drive on April 15, celebrated as Third Gender Day.

  9. __________ become the India’s first privately-run railway station
    1.Jabalpur station
    2.Indore station
    3.Habibganj station
    4.Amla station
    5.None of these
    Answer – 3.Habibganj station
    Explanation :
    The Union Railway Minister Suresh Prabhu has stated that the Habibganj station in Bhopal, Madhya Pradesh has been handed over to a private firm to be operated by it. With this, Habibganj station has become the India’s first privately-run railway station

  10. The Indian Institute of Petroleum and Energy (IIPE) to be set up in which state of India ?
    1.Maharashtra
    2.Andhra Pradesh
    3.Karnataka
    4.West Bengal
    5.None of these
    Answer – 2.Andhra Pradesh
    Explanation :
    The Union Cabinet has approved setting up of an Indian Institute of Petroleum and Energy (IIPE) in Visakhapatnam, Andhra Pradesh.