Current Affairs PDF Sales

GK Questions: Indian Geography – Set 20

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to India GK(Indian Geography)!!! 

  1. Bangladesh is our ………………… neighbouring country
    1.Northern
    2.Western
    3.Eastern
    4.Southern
    5.None of these
    Answer – 3.Eastern
    Explanation :
    Bangladesh is low lying riverine country located between the foothills of the Himalayas and the Indian Ocean. Bangladesh is our eastern neighbouring country

  2. ……………… is our western neighbouring country
    1.China
    2.Pakistan
    3.Nepal
    4.Indonesia
    5.None of these
    Answer –2.Pakistan
    Explanation :
    Pakistan lies to the west of India. The Indian states of Jammu and Kashmir, Gujarat, Rajasthan and Punjab share their borders with the country.

  3. Which is also called as ‘Gateway of Karnataka’ ?
    1.Belagum
    2.Mysore
    3.Bangalore
    4.Mangalore Port
    5.None of these
    Answer – 4.Mangalore Port
    Explanation :
    The Mangalore port is the only major port of Karnataka was inaugurated on 11th January 1975.

  4. The Ukai is the largest multipurpose project in
    1.Gujarat
    2.Madhya Pradesh
    3.Maharashtra
    4.West Bengal
    5.None of these
    Answer – 1.Gujarat
    Explanation :
    The Ukai Dam, constructed across the Tapti River, is the largest reservoir in Gujarat

  5. Which state contributes about 15% of the world’s entire tea production ?
    1.Kerala
    2.Meghalaya
    3.Chhattisgarh
    4.Assam
    5.None of these
    Answer – 4.Assam
    Explanation :
    Assam is the largest of the north-eastern states in India. It accounts for nearly 15% of the world’s production of tea and around 50% of India’s production of tea.

  6. ……………………. is known to be abundant in natural beauty
    1.J & K
    2.Assam
    3.Himachal Pradesh
    4.Haryana
    5.None of these
    Answer – 3.Himachal Pradesh
    Explanation :
    Himachal Pradesh is famous for its abundant natural beauty.After the war between Nepal and Britain, also known as the Anglo-Gorkha War (1814–1816).

  7. ………………. has Asia’s largest timber Industry
    1.Yamuna Nagar
    2.Chandigarh
    3.Mumbai
    4.Panipat
    5.None of these
    Answer – 1.Yamuna Nagar
    Explanation :
    Yamuna Nagar in Haryana has Asia’s largest timber Industry. It has also one of India’s largest railway carriage and wagon repair workshops.

  8. Blue Mountain is situated in which state ?
    1.Uttar Pradesh
    2.Mizoram
    3.Haryana
    4.Meghalaya
    5.None of these
    Answer – 4.Meghalaya
    Explanation :
    Blue mountain is the highest peak of Lushai Hills.The Garo Hills is located in Meghalaya state

  9. ……………. is the only state in India with an ethnic Nepal majority
    1.Jharkhand
    2.Sikkim
    3.West Bengal
    4.Uttarakhand
    5.None of these
    Answer – 2.Sikkim
    Explanation :
    Sikkim, the only state in India with ethnic Indian  Gorkha majority, became part of India in 1975

  10. Which is the eight largest metropolis in the world by population ?
    1.Bangalore
    2.Mumbai
    3.New Delhi
    4.Pune
    5.None of these
    Answer – 3.New Delhi
    Explanation :
    The world’s largest cities is that of the metropolitan area, which is based on the concept of a labor market area and is typically defined as an employment core (an area with a high density of available jobs) and the surrounding
    areas that have strong commuting ties to the core.
    First Tokyo followed by Shanghai and Jakarta