Current Affairs PDF Sales

GK Questions: Indian Geography – Set 18

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to India GK(Indian Geography)!!!

  1. Which soil is also known as cotton soils ?
    1.Black Soil
    2.Alluvial Soil
    3.Red Soil
    4.Desert Soil
    5.None of these
    Answer – 1.Black Soil
    Explanation :
    Black Soils are black in colour and best suited for cotton cultivation. hey are popularly known as “Black cotton soils”

  2. …………………… are red in colour with a high content of iron-oxides and poor in Nitrogen and Lime
    1.Desert Soil
    2.Laterite Soils
    3.Red Soil
    4.Alluvial Soil
    5.None of these
    Answer – 2.Laterite Soils
    Explanation :
    Laterite Soils are red in colour with a high content of iron-oxides and poor in Nitrogen and Lime

  3. Which soil is rich in Phosphate and Calcium but deficient in Nitrogen and humus ?
    1.Black Soil
    2.Red Soil
    3.Desert Soil
    4.Alluvial Soil
    5.None of these
    Answer – 3.Desert Soil
    Explanation :
    Desert Soil is rich in Phosphate and Calcium but deficient in Nitrogen and humus

  4. Water Resources of India can be divided into  …………… parts
    1.One
    2.Two
    3.Three
    4.Four
    5.None of these
    Answer – 2.Two
    Explanation :
    Water Resources of India can be divided into Two parts.
    1.Surface Water Resource
    2.Ground Water Resource

  5. According to the estimate, India receives an average of …………………….. of rainfall annually
    1.109cm
    2.100cm
    3.125cm
    4.98cm
    5.None of these
    Answer – 1.109cm
    Explanation :
    The highest rainfall place receive rains due to the monsoon of the Bay of Bengal and Arabian sea branch.

  6. Multipurpose river valley projects is referred as ‘ Temples of Modern India’ by ………………..
    1.Mahathma Gandhi
    2.Jawahralal Nehru
    3.Rajiv Gandhi
    4.Ambedkar
    5.None of these
    Answer – 2.Jawahralal Nehru
    Explanation :
    Multi-purpose river valley projects are the “New temples of modern India”. The above statement is made by Jawahralal Nehru

  7. The combination of agriculture and pastoral farming is called …………………….
    1.Extensive Farming
    2.Mixed Farming
    3.Intensive Farming
    4.Plantation Agriculture
    5.None of these
    Answer – 2.Mixed Farming
    Explanation :
    Mixed farming is an agrarian system that mixes arable farming with the raising of livestock at the same time. When on a farm along-with crop production, some other agriculture based practice like poultry, dairy farming or bee keeping etc. is adopted, then this system of farming is known as mixed farming.

  8. Red Soils are red in colour because of ………………………
    1.FeO
    2.MgO
    3.HO
    4.AlO
    5.None of these
    Answer – 1.FeO
    Explanation :
    Red soils are red in color due to the presence of ferric oxides

  9. ICAR divides Indian Soils into ……………….. groups
    1.5
    2.6
    3.8
    4.7
    5.None of these
    Answer – 3.8
    Explanation :
    The Indian Council of Agricultural Research (ICAR) set up an All India Soil Survey Committee in 1953 which divided the Indian soils into eight major groups

  10. Which of the following is not suitable for Agriculture ?
    1.Desert Soils
    2.Alluvial Soils
    3.Black Soils
    4.Laterite Soils
    5.None of these
    Answer – 4.Laterite Soils
    Explanation :
    Laterite soil is unsuitable for agriculture due to its high content of acidity and deficient in Nitrogen.