Current Affairs PDF Sales

GK Questions: Indian Economy – Set 46

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to Indian GK(Indian Economy) !!! 

Click Here To Attend Indian Economy Quiz

  1. What is the share percentage of State governments in RRB ?
    1.15%
    2.75%
    3.50%
    4.35%
    5.None of these
    Answer – 1.15%
    Explanation :
    The RRBs were owned by three entities with their respective shares as follows: Central Government → 50% State government → 15% Sponsor bank → 35%

  2. In ASBA, B stands for __________________
    1.Business
    2.Banking
    3.Blocked
    4.Banks
    5.None of these
    Answer – 3.Blocked
    Explanation :
    ASBA – Applications Supported by Blocked Amount

  3. Indian Capital Markets are regulated and monitored by which of the following ?
    1.Ministry of Finance
    2.SEBI
    3.RBI
    4.All of these
    5.None of these
    Answer – 4.All of these
    Explanation :
    Indian Capital Markets are regulated and monitored by the Ministry of Finance, The Securities and Exchange Board of India and The Reserve Bank of India.

  4. The Tejaswini Socio-Economic Empowerment of Adolescent Girls and Young Women (AGYW) Project is supported by which international organization ?
    1.World Bank
    2.UN
    3.AIIB
    4.NDB
    5.None of these
    Answer – 1.World Bank
    Explanation :
    The Tejaswini Socio-Economic Empowerment of Adolescent Girls and Young Women (AGYW) Project is World Bank’s first project in India solely focused on the welfare of adolescent girls and young women (AGYW) aged between 14 and 24 to complete their secondary level education and provide relevant skills for job market.

  5. The payments bank will be required to invest ___________ %of its demand deposit balances in Statutory Liquidity Ratio (SLR)
    1.25%
    2.50%
    3.75%
    4.60%
    5.None of these
    Answer – 3.75%
    Explanation :
    The payments bank will be required to invest 75% of its demand deposit balances in Statutory Liquidity Ratio (SLR) eligible government securities and treasury bills.

  6. The maximum balance of a customer in payment bank is ________________
    1.Rs.1,00,00,000
    2.Rs.1,00,000
    3.Rs.10,000
    4.Rs.5,00,000
    5.None of these
    Answer – 2.Rs.1,00,000
    Explanation :
    Payments Banks can accept demand deposits (only current account and savings accounts). They would initially be restricted to holding a maximum balance of Rs 100,000 per customer.

  7. Which of the following cannot set up subsidiaries to undertake NBFC business ?
    1.Payment Bank
    2.Regional Rural Bank
    3.Public Sector Banks
    4.All of theses
    5.None of these
    Answer – 1.Payment Bank
    Explanation :
    Payments Banks cannot set up subsidiaries to undertake NBFC business.

  8. What is FPO ?
    1.Financial Process Organisation
    2.First Process Offer
    3.Follow-on Public Offer
    4.Facility Per Offer
    5.None of these
    Answer – 3.Follow-on Public Offer 
    Explanation :
    A follow-on public offer (FPO) is an issuing of shares to investors by a public company that is already listed on an exchange

  9. The Applications Supported by Blocked Amount(ASBA) is developed by
    1.SBI
    2.NPCI
    3.RBI
    4.SEBI
    5.None of these
    Answer – 4.SEBI
    Explanation :
    ASBA (Applications Supported by Blocked Amount )is a process developed by the India’s Stock Market Regulator SEBI for applying to IPO. In ASBA, an IPO applicant’s account doesn’t get debited until shares are allotted to them.

  10. The sponsor bank’s share in RRB is ____________________
    1.40%
    2.35%
    3.50%
    4.15%
    5.None of these
    Answer – 2.35%
    Explanation :
    The RRBs were owned by three entities with their respective shares as follows: Central Government → 50% State government → 15% Sponsor bank → 35%