Current Affairs PDF Sales

GK Questions: Indian Economy – Set 33

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to Indian GK(Indian Economy) !!!

  1. IPO is the first time that the stock of a private company is offered to the
    1.Public
    2.Private
    3.Both 1 and 2
    4.Government
    5.None of these
    Answer – 1.Public
    Explanation :
    An initial public offering (IPO) is the first time that the stock of a private company is offered to the public. IPOs are often issued by smaller, younger companies seeking capital to expand.

  2. FERA has been replaced with Foreign Exchange Management Act FEMA. What is FERA
    1.For Exchange Regulator Accompany
    2.Foreign Extra Regulation Act
    3.Foreign Exchange Regulation Act
    4.Free Exceed Regulation Act
    5.None of these
    Answer – 3.Foreign Exchange Regulation Act
    Explanation :
    Foreign Exchange Regulation Act (FERA) has been replaced with Foreign Exchange Management Act (FEMA).

  3. Cash Compensatory Support(CCS) is related to
    1.Banking
    2.Industries
    3.Import/Export
    4.Insurance
    5.None of these
    Answer – 3.Import/Export
    Explanation :
    Cash Compensatory Support – This is not cash support rather it is an export subsidy given to exporter to boost export in the form of rebate in indirect taxes and import duties

  4. The banking sector accounting for more than how many percentage of the total assets held by the financial system ?
    1.72
    2.64
    3.56
    4.48
    5.None of these
    Answer – 2.64
    Explanation :
    The financial sector in India is predominantly a banking sector with commercial banks accounting for more than 64 per cent of the total assets held by the financial system.

  5. An adolescent as a person within …………….years of age
    1.10-19
    2.10-18
    3.15-18
    4.12-19
    5.None of these
    Answer – 1.10-19
    Explanation :
    The RKSK programme defines an adolescent as a person within 10-19 years of age, in urban and rural areas, includes both girls and boys, married and unmarried, poor and affluent, whether they are in school or out of school

  6. RKSK programmed launched by Ministry of Health and Family Welfare. RKSK mean
    1.Rejuvenation Kalyan Saansad Karyakram
    2.Rashtriya Kishor Suganya Karyakram
    3.Rurban Kishor Suraksha Krishi
    4.Rashtriya Kishor Swasthya Karyakram
    5.None of these
    Answer – 4.Rashtriya Kishor Swasthya Karyakram
    Explanation :
    Shri  Ghualm Nabi Azad, Union Minister for Health and Family Welfare launched the Rashtriya Kishor Swasthya Karyakram (RKSK) on January 7, 2014. .The programme will comprehensively address the health needs of the near 25 crore adolescents, who account for over 21% of the country’s population.

  7. The Wholesale Debt Market (WDM) segment of the
    1.Bombay Stock Exchange
    2.Cochin Stock Exchange
    3.National Stock Exchange
    4.Inter-Connected Stock Exchange of India
    5.None of these
    Answer – 3.National Stock Exchange
    Explanation :
    The Wholesale Debt Market (WDM) segment of the Exchange commenced operations on June 30, 1994. This provided the first formal screen-based trading facility for the debt market in the country. It has now been merged under the New Debt Market as the Negotiated Trade Reporting Platform.The Wholesale Debt Market (WDM) segment of the National Stock Exchange

  8. Self Help Groups are groups of how many people ?
    1.15-20
    2.5-10
    3.10-20
    4.15-25
    5.None of these
    Answer – 3.10-20
    Explanation :
    Self Help Groups are groups of 10-20 people in a locality formed for any social or economic purpose. Most of the SHGs are formed for the purpose of better financial security among its members. SHGs can exist with or without registration.

  9. Bitcoin is a type of digital currency which was launched in
    1.2009
    2.2010
    3.1012
    4.2015
    5.None of these
    Answer – 1.2009
    Explanation :
    Bitcoin is a type of digital currency that enables instant payments to anyone. Bitcoin was introduced in 2009. Bitcoin is based on an open source protocol and is not issued by any central authority

  10. The percentage of the investment made each year out of the total GDP is called
    1.Gross Capital Percentage
    2.Gross Capital Formation
    3.Gross Capital Rate
    4.Gross Capital Investments
    5.None of these
    Answer – 2.Gross Capital Formation
    Explanation :
    Gross Capital Formation is Investment. When people save, they tend to invest. The percentage of the investment made each year out of the total GDP is called Gross Capital Formation.
    Rate of Capital Formation = (Investments /GDP) X 100