Current Affairs PDF Sales

GK Questions: Indian Economy – Set 30

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to Indian GK(Indian Economy) !!!

  1. Green Passage scheme for orphan students launched by which state government ?
    1.Odisha
    2.Nagaland
    3.Haryana
    4.West Bengal
    5.None of these
    Answer – 1.Odisha
    Explanation :
    The Odisha government launched the Green Passage scheme for orphan students to ensure that they get free of cost higher education in the state.

  2. Janani Sewa is a service launched by
    1.Ministry of Railway
    2.Ministry of Health and Family Welfare
    3.Ministry of Education
    4.Ministry of Road Transport and Highways
    5.None of these
    Answer – 1.Ministry of Railway
    Explanation :
    Union Ministry of Railways launched three passenger service initiatives viz. a Janani Sewa for mothers, optional catering in Rajdhani and Shatabdi trains on a pilot basis and a children’s menu on trains.

  3. RUSA Scheme launched to providing strategic funding to eligible state higher educational institutions. RUSA is
    1.Renewal Uchchatar Shiksha Abhiyan
    2.Rashtriya Uchchatar Shiksha Abhiyan
    3.Rural Urban Shiksha Abhiyan
    4.Rashtriya Uchchatar Shiksha Awas
    5.None of these
    Answer – 2.Rashtriya Uchchatar
    Shiksha Abhiyan

    Explanation :
    Rashtriya Uchchatar Shiksha Abhiyan (RUSA) is a Centrally Sponsored Scheme (CSS), launched in 2013 aims at providing strategic funding to eligible state higher educational institutions. The central funding (in the ratio of 60:40 for general category States, 90:10 for special category states and 100% for union territories) would be norm based and outcome dependent.

  4. Utkarsh Bangla Scheme was launched by which state government ?
    1.Jharkhand
    2.Odisha
    3.West Bengal
    4.Karnataka
    5.None of these
    Answer -3.West Bengal
    Explanation :
    West Bengal government launched Utkarsh Bangla Scheme for school-dropouts

  5. GIAN Scheme is related to
    1.Education
    2.Agriculture
    3.Rural Development
    4.Urban Development
    5.None of these
    Answer –1.Education
    Explanation :
    Union Government launches GIAN Scheme boost the quality of the country’s higher education.

  6. Pashudhan Bima Yojana launched by
    1.Central Government
    2.Uttar Pradesh
    3.Haryana
    4.Maharshtra
    5.None of these
    Answer – 3.Haryana
    Explanation :
    Haryana Government on 29 July 2016 launched Pashudhan Bima Yojana in Jhajjar to provide insurance cover to indigenous & exotic cattle owned by individuals, various financial institutions

  7. International Yoga Award Scheme will start giving the award from
    1.2016
    2.2017
    3.2018
    4.2020
    5.None of these
    Answer – 2.2017
    Explanation :
    Union government has decided to introduce International Yoga Award Scheme with a view to promote yoga upon this AYUSH ministry is working on the scheme and it will start giving the award from 2017.

  8. Swadesh Darshan Scheme launched by which ministry ?
    1.Ministry of Tourism
    2.Ministry of Corporate Affairs
    3.Ministry of Health and Family Welfare
    4.Ministry of Culture
    5.None of these
    Answer – 1.Ministry of
    Tourism

    Explanation :
    The Union Ministry of Tourism had launched the Swadesh Darshan Scheme in 2014-15 with an aim to develop theme based tourist circuits in the country.

  9. e-Nivaran Scheme deal with
    1.Tax
    2.Training Programme
    3.Loan
    4.Scholarship
    5.None of these
    Answer – 1.Tax
    Explanation :
    The Union Government initiated launched the  e-Nivaran Scheme to deal with Tax related issues of the public on test mode.

  10. Odisha CM Naveen Patnaik launched the ‘Direct Benefit Transfer’ scheme for whom ?
    1.Pensioners
    2.Children
    3.Women
    4.Farmers
    5.None of these
    Answer – 4.Farmers
    Explanation :
    Odisha Chief Minister Naveen Patnaik today launched the ‘Direct Benefit Transfer’ scheme for farmers and promised digging of at least one lakh borewells to enhance irrigation facilities in the state.