Current Affairs PDF Sales

GK Questions: Indian Economy(Rural Development Programmes) – Set 29

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to Indian GK(Indian Economy) !!!

  1. Gramin Bhandaran Yojana is related to
    1.Agriculture
    2.Education
    3.Rural Development
    4.Electricity
    5.None of these
    Answer – 1.Agriculture
    Explanation :
    Gramin Bhandaran Yojana or Rural Godown Scheme, government provides supports to an individual, a company, a farmer , local government, NGOs and various associations, if they build or renovate rural godowns.

  2. Janani Suraksha Yojana was administred by
    1.Ministry of Rural Development
    2.Ministry of Science and Technology
    3.Ministry of Health and Family Welfare
    4.Ministry of Finance
    5.None of these
    Answer – 3.Ministry of Health and Family Welfare
    Explanation :
    Janani Suraksha Yojana (JSY) (Mother Security Scheme) is an Indian Government scheme was launched on 12 April 2005 by the Prime Minister of India. It aim to decrease the neo-natal and maternal deaths happening in the country by promoting institutional delivery of babies.

  3. Kasturba Gandhi Balika Vidyalaya scheme is related to which sector ?
    1.Education
    2.Agriculture
    3.Health
    4.Pension
    5.None of these
    Answer – 1.Education
    Explanation :
    Kasturba Gandhi Balika Vidyalaya scheme was introduced in August 2004, then integrated in the Sarva Shiksha Abhiyan program, to provide educational facilities for girls belonging to Scheduled Castes, Scheduled Tribes, Other Backward Classes, minority communities and families below the poverty line in Educationally Backward Blocks

  4. Antyodaya Anna Yojana (AAY) was launched in which year ?
    1.2010
    2.2000
    3.2001
    4.2003
    5.None of these
    Answer –2.2000
    Explanation :
    Antyodaya Anna Yojana (AAY) is an Indian government sponsored scheme for ten million of the poorest families. It was launched by NDA government on 25 December 2000. It is on the look out for the ‘poorest of the poor by providing them 35 kilograms of rice and wheat at Rs.3 & Rs.2 per kg respectively.

  5. Swarnajayanti Gram Swarojgar Yojana (SGSY) is related to
    1.Health
    2.Financial Inclusion
    3.Rural Employment
    4.Skill Development
    5.None of these
    Answer – 3.Rural Employment
    Explanation :
    Swarnajayanti Gram Swarojgar Yojana (SGSY) is an initiative launched by the Government of India to provide sustainable income to poorest poor people living in rural & urban areas of the country. The scheme was launched on April 1, 1999.

  6. Sampoorna Grameen Rozgar Yojana is a
    1.Housing development Scheme
    2.Child Care programme
    3.Education Programme
    4.Rrural infrastructure development Scheme
    5.None of these
    Answer – 4.Rrural infrastructure development Scheme
    Explanation :
    The Sampoorna Grameen Rozgar Yojana was a scheme launched by the Government of India to attain the objective of providing gainful employment for the rural poor. Ministry of Rural Development  proposing to re-design the Swarnjayanti Gram Swarojgar Yojana (SGSY) into National Livelihood Mission (NRLM).

  7. Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana under which ministry ?
    1 Ministry of Youth Affairs and Sports
    2.Ministry of Rural Development
    3.Ministry of Housing and Urban Poverty Alleviation
    4.Ministry of Power
    5.None of these
    Answer – 2.Ministry of Rural Development
    Explanation :
    The Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana (PMGSY) is a nationwide plan in India to provide good all-weather road connectivity to unconnected villages. PMGSY under the Ministry of Rural Development

  8. The scheme Kishore Vaigyanik Protsahan Yojana (KVPY) is funded by
    1.Ministry of Human Resource Development
    2.Ministry of Education, Youth and Information
    3.Department of Science and Technology
    4.Ministry of Finance
    5.None of these
    Answer – 3.Department of Science and Technology
    Explanation :
    Kishore Vaigyanik Protsahan Yojana (KVPY) is a scholarship program funded by the Department of Science and Technology of the Government of India, aimed at encouraging students to take up research careers in the areas of basic sciences, engineering and medicine.

  9. The government has identified how many cities  under PMAY ?
    1.310
    2.270
    3.300
    4.305
    5.None of these
    Answer – 4.305
    Explanation :
    Pradhan Mantri Awas Yojana (Urban) is a vision of Prime Minister Narendra Modi of India where all facilities will provide in a place. The government has identified 305 cities and towns have been identified in 9 states for beginning construction of houses for urban poor.

  10. PMKVY  is abbreviated as
    1.Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana
    2.Pradhan Mantri Krishi Vikas Yojana
    3.Pradhan Mantri Kaushal Vidyutikaran Yojana
    4.Pradhan Mantri Kishore Vaigyanik Yojana
    5.None of these
    Answer – 1.Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana
    Explanation :
    Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana (PMKVY) is the flagship scheme of the Ministry of Skill Development & Entrepreneurship (MSDE).