Hello Aspirants. Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to Indian GK(Indian Economy) !!!

  1. Agriculture with its allied activities accounts for ………………… of our national income in Previous methodology
    1.45%
    2.35%
    3.50%
    4.60%
    5.None of these
    Answer – 1.45%
    Explanation :
    Nearly 70% of our population is engaged in agriculture and its allied activities. About 45% of our national income is generated by agriculture.Now it is 17%

  2. Agricutural production can be divided into ……………… parts
    1.One
    2.Two
    3.Third
    4.Four
    5.None of these
    Answer – 2.Two
    Explanation :
    Foodgrains and non foodgrains

  3. The green revolution was confined only to …………………
    1.Paddy
    2.Low Yielding Varieties
    3.High Yielding Varieties
    4.All of these
    5.None of these
    Answer – 3.High Yielding Varieties
    Explanation :
    The green revolution was confined only to  Crop areas under high-yield varieties needed more water, more fertilizer, more pesticides

  4. ……………………. was the first plan which didn’t fix targets of crop production
    1.Nineth Plan
    2.Eleventh Plan
    3.Fifth Plan
    4.Tenth Plan
    5.None of these
    Answer – 4.Tenth Plan
    Explanation :
    Tenth Plan was the first plan which didn’t fix targets of crop production

  5. Co-operative Credit Organization started first time in ……………..
    1.1904
    2.1920
    3.1949
    4.1950
    5.None of these
    Answer – 1.1904
    Explanation :
    The first agricultural cooperative credit society was started at Thirur in Tiruvallur District and a consumer cooperative society was started in Triplicane in 1904

  6. ………………… is the mainstay of the Indian Economy
    1.Land Development
    2.Globalisation
    3.Technical Development
    4.Agriculture
    5.None of these
    Answer – 4.Agriculture
    Explanation :
    Agriculture constitutes the basic economic activity for our population, around two/thirds of our population is dependent on agriculture for their livelihood

  7. Minimum Support Price(MSP) is decided by the ……………….
    1.CSO
    2.ACPC
    3.Government
    4.NABARD
    5.None of these
    Answer – 2.ACPC
    Explanation :
    The function of Agriculture Cost and Price (ACPC) is to decide the minimum support prices on behalf of the government.

  8. To increase the pace of ………………….. , the Operation Flood was started
    1.Green Revolution
    2.Brown Revolution
    3.White Revolution
    4.Blue Revolution
    5.None of these
    Answer – 3.White Revolution
    Explanation :
    Operarion flood is the program related to the white revolution

  9. The Father of Operation Flood was …………………….
    1.Dr. Verghese Kurien
    2.Dr.M.S.Swaminathan
    3.Dr.Norman Borlaug
    4.Dr.William Gande
    5.None of these
    Answer – 1.Dr. Verghese Kurien
    Explanation :
    Verghese Kurien was an Indian social entrepreneur who is known as the Father of White Revolution

  10. High level committee on Direct Tax matters headed by …………………
    1.RV Easwar
    2.Arub Jaitely
    3.Narasimman
    4.A.P. Shah
    5.None of these
    Answer – 4.A.P. Shah
    Explanation :
    High Level Committee headed by Justice A.P.Shah on Direct Tax matters

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here