Home Gk Questions GK Questions: Indian Economy – Set 17

GK Questions: Indian Economy – Set 17

0
GK Questions: Indian Economy – Set 17

Hello Aspirants. Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to Indian GK(Indian Economy) !!!

  1. The Cafeteria Plan is associated with …………….
    1.Education
    2.Family Planning
    3.Finance
    4.Skill development
    5.None of these
    Answer – 2.Family Planning
    Explanation :
    India’s public sector programme claims to provide a “cafeteria approach” with a “basket of choices”. The method-mix in this programme includes five official methods — female sterilisation, male sterilisation, intrauterine contraceptive device (IUCD), oral contraceptives, and condoms.

  2. India has highest productivity of ………….. crop in the world
    1.Wheat
    2.Rice
    3.Pulses
    4.Sugercane
    Answer – 3.Pulses
    Explanation :
    India is the largest producer, importer and consumer of Pulses in world. The reason for this production is India’s geo-climatic factors – as these crops can grow fine in semi arid and rain fed areas and demand. Such regions are widely available in India and they are rain fed only. Only 15% area under pulses production is covered by assured irrigation.

  3. MIBOR mean
    1.Minimum Inter-Bank Outcome Rate
    2.Mumbai International Outcome Rate
    3.Medium Inter-Bank Offer Rate
    4.Mumbai Inter-Bank Offer Rate
    5.None of these
    Answer – 4.Mumbai Inter-Bank Offer Rate
    Explanation :
    The MIBID/MIBOR rate is used as a bench mark rate for majority of deals struck for Interest Rate Swaps, Forward Rate Agreements, Floating Rate Debentures and Term Deposits.

  4. The Indian Financial System consists of how many parts ?
    1.1
    2.2
    3.3
    4.4
    5.None of these
    Answer – 2.2
    Explanation :
    The Indian Financial System consists of two parts.
    1.Indian Money Market 2. Indian Capital Market

  5. The BSE sensitive Index is also referred as ……………………..
    1.BSE – 30
    2.BSE – 40
    3.BSE – 50
    4.BSE – 20
    5.None of these
    Answer – 1.BSE – 30
    Explanation :
    The BSE SENSEX that is also called the “BSE 30” is made of thirty scripts. The indexis followed extensively in Indian capital market

  6. The New pension system was launched in which year ?
    1.2015
    2.2010
    3.2007
    4.2004
    5.None of these
    Answer – 4.2004
    Explanation :
    The National Pension System (NPS) was launched on 1st January, 2004 with the objective of providing retirement income to all the citizens. NPS aims to institute pension reforms and to inculcate the habit of saving for retirement amongst the citizens.

  7. What is the present rank of India in terms of voting share in the IMF ?
    1.23rd
    2.8th
    3.6th
    4.11th
    5.None of these
    Answer – 2.8th
    Explanation :
    India’s rank in the IMF will improve to the 8th position fromthe current 11th in terms of quota

  8. The Private Sector Banks should have the minimum net worth of …………….
    1.Rs.100cr
    2.Rs.200cr
    3.Rs.50cr
    4.Rs.500cr
    5.None of these
    Answer – 1.Rs.100cr
    Explanation :
    The minimum paid-up capital of private sector  banks will be Rs.100 crore each.

  9. The new symbol of the Indian currency was designed by ………………….
    1.Santhosh Kumar
    2.YV Reddy
    3.Udaya Kumar
    4.Dr.Rangarajan
    5.None of these
    Answer – 3.Udaya Kumar
    Explanation :
    The new symbol, designed by Bombay IIT post-graduate D Udaya Kumar, was approved by the cabinet

  10. In which year GIC was renamed as GIC Re ?
    1.2000
    2.2002
    3.2005
    4.2013
    5.None of these
    Answer – 1.2000
    Explanation :
    GIC of India (GIC Re) is the sole reinsurance company in the Indian insurance market with over four decades of experience.  GIC Re has its registered office and headquarters in Mumbai.





error: Alert: Content is protected !!