Hello Aspirants. Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to Indian GK(Indian Economy) !!!

  1. The period of Stagnant population is ……………………..
    1.1951-1981
    2.1981-2011
    3.1891-1921
    4.1921-1951
    5.None of these
    Answer – 3.1891-1921
    Explanation :
    This period (1891-1921) is referred as the period of stagnant or stationary phase of growth of. India’s population

  2. To achieve the zero growth rate of population by ………………………
    1.2020
    2.2045
    3.2025
    4.2030
    5.None of these
    Answer – 2.2045
    Explanation :
    National Population policy: The long-term objective is to achieve a zero growth rate of population by 2045 at a level consistent with the requirements of sustainable economic growth, social development, and environmental protection.

  3. Indira Gandhi Matritva Sahyog Yojana associated with ………….
    1.Women Empowerment
    2.Education
    3.Urban Development
    4.Rural Development
    5.None of these
    Answer – 1.Women Empowerment
    Explanation :
    The Indira Gandhi Matritva Sahyog Yojana (IGMSY) is a maternity benefit program run by the government of India. It was introduced in 2010 and is implemented by the Ministry of Women and Child Development. It is a conditional cash transfer scheme for pregnant and lactating women of 19 years of age or above for first two live births

  4. Sarva Shiksha Abhiyan(SSA) started in ……………..
    1.1998
    2.2005
    3.2001
    4.2000
    5.None of these
    Answer – 3.2001
    Explanation :
    Sarva Shiksha Abhiyan (SSA) is an Indian Government programme aimed at the universalisation of elementary education “in a time bound manner”, as mandated by the 86th Amendment to the Constitution of India making free and compulsory education to children between the ages of 6 to 14 (estimated to be 205 million children in 2001) a fundamental right.

  5. Government proposes to cover every household by …………….
    1.Total Sanitation by 2022
    2.Total Sanitation by 2018
    3.Total Sanitation by 2020
    4.Total Sanitation by 2019
    5.None of these
    Answer – 4.Total Sanitation by 2019
    Explanation :
    Under the ‘Swachch Bharat Abhiyan’ programme , the Modi Government proposes to cover every household by total sanitation by 2019.

  6. Van Bandbu Kalayan Yojana is launched with an initial allocation of …………..
    1.Rs.100cr
    2.Rs.500cr
    3.Rs.50cr
    4.Rs.200cr
    5.None of these
    Answer – 1.Rs.100cr
    Explanation :
    Vanbandhu Kalyan Yojana has been launched by Central Government of India for holistic development and welfare of tribal population of India – 100cr

  7. Rainbow revolution for ……………..
    1.Jute
    2.Fertilizer
    3.Holistic Development of Agricultural Sector
    4.Cotton
    5.None of these
    Answer – 3.Holistic Development of Agricultural Sector
    Explanation :
    Rainbow revolution is an integral development programme of agriculture, horticulture, forestry, sugarcane, fishery, poultry and animal husbandry.

  8. ……………………. for increase in productivity and prosperity without ecological harm
    1.Evergreen revolution
    2.Green revolution
    3.Round revolution
    4.White revolution
    5.None of these
    Answer – 1.Evergreen revolution
    Explanation :
    Swaminathan is an advocate of moving India to sustainable development, especially using environmentally sustainable agriculture, sustainable food security and the preservation of biodiversity, which he calls an “evergreen revolution.”

  9. ………………. Called the Economic constitution of India
    1.The IPR 1953
    2.The IPR 1972
    3.The IPR 1956
    4.The IPR 1964
    5.None of these
    Answer – 3.The IPR 1956
    Explanation :
    The IPR 1956 Called the Economic constitution of India, gave the public sector a strategic role in the economy.

  10. …………………… is/are the main Foreign Exchange Reserves in India
    1.Gold Stock of RBI
    2.Foreign Currency Assest(FCA)
    3.Special Drawing Rights(SDRs)
    4.Reserve Tranche Position(RTP) in IMF
    5.All of these
    Answer – 5.All of these
    Explanation :
    Gold Stock of RBI,Foreign Currency Assest(FCA),Special Drawing Rights(SDRs) and Reserve Tranche Position(RTP) in IMF are the main Foreign Exchange Reserves in India

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here